Slottet som gick upp i konsten

[160502] Av Skånes alla slott sticker Wanås norr om Kristianstad ut som en ständigt växande plats för tillfällig konst och fasta installationer. Man skulle kunna säga att hela slottet ingår i en installation av sina egna omgivningar fyllda med nutida konst.

Wanås är en plats i världen där natur, kultur och historia möts. Tillbringa en dag på Wanås och få alla tre! Börja inomhus i konsthallen och titta på utställningarna i konsthallen och på konsthallens vind. Bege dig sedan ut på en lång promenad i skulpturparken, och titta, känn och lyssna på konsten.

Köp en fika eller ta en lunchpaus i sommarcaféet vid Yoko Onos äppelträd, och upptäck Wanås inomhusinstallationer, historiska utställning och shop innan det är dags att lämna för den här gången. Wanås är en heldagsupplevelse för alla sinnen beläget endast halvtimme med bil från Kristianstad och Hässleholm, och ca en timme från Malmö, Helsingborg och Österlen!

Rafael Gomezbarros, Casa Tomada. Foto Sam Drake.
Rafael Gomezbarros, Casa Tomada. Foto Sam Drake.

Det första vi slås av när vi kommer till Wanås i år, är att på de gamla ladorna och slottet klättrar gigantiska myror. Det är en installation av den Colombianska konstnären Rafael Gómezbarros som med myrornas hjälp skapar en stark social och politisk berättelse om ett oroligt Colombia. Myrorna, vars kroppar är avgjutningar av kranier, symboliserar både de många dödsoffer till följd av de långdragna konflikterna i landet, men också Colombias hundratusentals internflyktningar strävsamt tar sig från plats till plats.

Wanås Konst producerar sedan starten 1987 platsspecifik internationell samtidskonst utomhus. Varje år tillkommer nya verk i takt med att konstnärer bjud in att göra projekt på platsen. 2016 intar förutom Rafael Gómezbarros den svenska konstnärsduon Nathalie Djurberg & Hans Berg Wanås Konst med storskaliga installationer i konsthallen och i skulpturparken. Mellan dröm och mardröm, inre förflyttningar och migration speglar konstnärerna vår samtid. ”Hos både Djurberg & Berg och Gomezbarros möter vi likt i drömmen det välbekanta och samtidigt obekanta, det pendlar mellan det fantastiska och fasansfulla”, beskriver Elisabeth Millqvist konstnärlig ledare Wanås Konst, konstnärskapen.

Börja dagen med att titta på utställningarna i konsthallen. I det stora utställningsrummet ser vi en utställning med Per Kirkebys Konst. Kirkeby är en av Danmarks mest framstående bildkonstnärer. Utställningen är en del av Återblick, den serie utställningar som utgår från ett redan existerande verk i skulpturparken. Kirkeby har sedan 1994 tegelskulpturen Wanås i parken, och utställningen i konsthallen visar Kirkebys mångfasetterade konstnärskap med måleri, skulptur och grafik.

Konstnären Maria Bajt. Bajt är också på ett slags återbesök på Wanås. 2013 gav hon tillsammans med musikern och låtskrivaren Jason Diakité ut konstbarnboken Kor kan drömma. Boken är en del av en serie barnböcker som Wanås gör tillsammans med konstnärer och skribenter sedan fem år tillbaka. 2016 översätts boken och trycks på engelska samt blir ett ljudspår på arabiska att lyssna på i konsthallen. Maria Bajt gör en rumsgestaltning i konsthallen som låter oss gå in i berättelsens magiska värld. Som så ofta i Maria Bajts konst tar hon med oss till en drömlik och färgsprakande miljö, där kan vi lyssna och läsa samtliga böcker i Wanås Konsts barnboksserie.

Yoko Ono, Wish Trees for Wanås. Foto Mattias Givell.
Yoko Ono, Wish Trees for Wanås. Foto Mattias Givell.

På promenaden ut i parken möter vi redan i direkt anslutning till konsthallen några av Wanås permanenta konstverk. Precis innan grinden där vi når parken står Yoko Onos Wish trees for Wanås som uppmanar oss att ta en lapp, skriva ner en önskan och hänga den i något av äppelträden. Under högsäsong dignar träden av tusentals önskningar skrivna av Wanås besökare. I det gamla magasinet intill konstverket finns också Wanås sommarcafé. Under 2016 öppnar en ny hotell- och restaurangverksamhet, som smygstartar sommaren 2016 med en servering i parken.

Dan Graham, Two Different Anamorphic Surfaces. Foto Wanås Konst.
Dan Graham, Two Different Anamorphic Surfaces. Foto Wanås Konst.
Hannelie Coetzee, The old Sow between the Trees. Foto Mattias Givell.
Hannelie Coetzee, The old Sow between the Trees. Foto Mattias Givell.
Jenny Holzer, Wanås Wall. Foto Erik Karlsson.
Jenny Holzer, Wanås Wall. Foto Erik Karlsson.

På promenaden i parken ser allt från små till enorma konstverk, konstverk som lyser och låter, att kontemplera vid eller klättra och leka på, allt inramad av den täta grönskan. Långt ut i parken, bortom en av de gamla stengärdesgårdarna på en undangömd plats, hittar vi Nathalie Djurberg och Hans Bergs surrealistiska värld. I konstverket i parken förstärker och förvränger de upplevelsen av naturen med skulptur och ljud. Fåglar, ekollon, geometriska figurer och löv på en stor spegelyta till en gestaltning med ljud, får oss att undra om vi befinner oss i en dröm, eller till och med en mardröm.

Innan ni lämnar Wanås för den här gången, återvänd till konsthallen och Wanås shop och Deli. Här finns ekologiska och närproducerade produkter och presenter till salu, samt mathantverk från hela Skåne. Köp konsthantverk, godis, vykort av ditt favoritkonstverk eller varför inte ett konstverk i upplaga bland Wanås Editions av konstnärer som har ställt ut på Wanås.

 

▪ Sofia Bertilsson

Sofia Bertilsson är kommunikatör på Wanås konst

webbadress: wanas.se

 

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: