H-K Rönblom – Höstvind och djupa vatten

omslag nyutgåvan

[161001] H-K Rönblom är kanske inte lika ihågkommen som de samtida kollegorna Maria Lang och Stieg Trenter, eller för den delen Vic Suneson, som även han brukade nämnas samtidigt. Rönblom föddes 1901 och dog 1965 och hålls av många som den främste av dessa ”fyra stora” som DN:s Lotta Ohlsson uttrycker det på baksidesblurben till Modernistas fina nyutgåva av Rönbloms Höstvind och djupa vatten, som är hennes favorit bland hans romaner. Den hamnade också på hennes lista över tidernas hundra bästa deckare.

Håller han då? Jodå. Det är en välkomponerad och snyggt skriven bok. En pusseldeckare i den tidens anda. Trots ett tämligen obehagligt, men förvånansvärt oblodigt, mord (en man kör med sin moped in i en ståltråd spänd över gatan) är det främst en småputtrig småstadsskildring. Staden är påhittad och kallas Sundhamn och detektiven heter Paul Kennet. Han arbetar som läroverksadjukt. Till hjälp har han sin syster som tillfälligt bor hos honom för att reparera ett brustet hjärta.

Det finns förmodligen mycket av Rönblom själv i romanen. Han var verksam som journalist och var också aktiv såväl inom kommunpolitik (som folkpartist) och nykterhetsrörelsen (NTO). I intrigen i Höstvind och djupa vatten hittar vi en nykterhetsloge, en journalist som velat göra en intervju och kanske därför orsakade offrets, död samt ges inblickar i kommunens politiska angelägenheter.

Lägg därtill lite små lustigheter och en och annan blinkning till ex Sherlock Holmes och Agatha Christie.
Resultatet? Jodå. Klart läsvärt ännu och dessutom som sagt läckert förpackat i en snygg nyugåva som nästan bräcker originalets även det mycket fina omslag.

Siri Reuterstrand

Höstvind och djupa vatten är nu utgiven av Modernista som samtidigt återutgav den första boken i serien om Kennet, Död bland de döda.

omslag nyutgåvan

Modernistas nyutgåva

originalutgåvan

Femtiotalsutgåvan

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: