Kristofer Flensmarck – Jag är Hill

[161009] I Fürstenbergska galleriet på Göteborgs Konstmuseum hänger bredvid varandra två små landskapsmålningar, som trots det anspråkslösa formatet och att de är omgivna av större och pampigare dukar lyser upp salen med sin klarhet och intensitet i färgval och uttryck.

De är målade av Carl Fredrik Hill, som under 1800-talets senare del var landets ledande landskapsmålare. Han är huvudperson i Kristofer Flensmarcks roman Jag är Hill, där hans levnadsöde i korta avsnitt gestaltas, både rent biografiskt men också med inlevelse i det psyke som kom att hemsökas av ett svårt sjukdomstillstånd med ångest och hallucinationer.

I mer än tjugo år levde Hill instängd i familjens hus i Lund vårdad av sin mor och sin syster. Sjukdomstiden avsatte en bildvärld som fascinerar och inspirerat både bildkonstnärer och författare. Mest tänker man kanske på Gunnar Ekelöfs magnifika dikt ”Fossil inskrift”. Flensmarcks bok ger med lyrisk förtätning och stark inlevelse en bild av hur både Hill och människorna nära honom kan ha upplevt sin tillvaro i sjukdomens skugga.

Kristofer Flensmarck
Jag är Hill
Natur & Kultur 2016

Christian Swalander

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: