Sara Lövestam – Luften är fri

[161013] Detta är tredje boken om Kouplan. Kouplan som kom till Sverige som flykting och tjej. Flyktingstatusen kvarstår, men med hjälp av testosteron tillhandahållet på krita av en snäll svensk har Kouplan nu gått från flicka till ung man. Efter ett första avslag på asylansökan lever han gömd i väntan på att de magiska fyra åren ska gå, så att han på nytt kan söka asyl. Medan han väntar överlever han bland annat med hjälp av detektivuppdrag.

Två av dessa uppdrag har vi kunnat läsa om i tidigare böcker. Böcker som ligger på gränsen mellan deckare, spänningsroman och ”vanlig” roman. För här finns spännande berättelser och en gåta som ska lösas, men lika mycket handlar det om Kouplans liv som gömd och hans oro över familjen som är kvar i Iran. På köpet finns en fin skildring av hur det kan kännas att vara född i ”fel” kropp.

I den här tredje boken får Kouplan i uppdrag att spana på Håkan. Hans fru tror att han är otrogen, men det visar sig vara mycket mer komplicerat än så. Varför säger han att han ska till Skövde när hen egentligen åker till Thailand? Och varför har han inte berättat att han fått sparken från sitt advokatjobb.

En bok skriven med respekt och värme och förstås också med ett lättsamt och exakt språk. Märkligt vore annars med tanke på Lövestams kunskaper om det svenska språket. Läs den. Men läs också först de andra två titlarna i serien.

Siri Reuterstrand

Luften är fri är utgiven av Piratförlaget 2016.
De två tidigare böckerna i serien om Kouplan heter ”Önska kostar ingenting” och ”Sanning med modifikation”

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: