Mats Strandberg/Sofia Falkenhem – Monstret på cirkusen

[161021] Skräck för barn (6-9 år) fylld med referenser till vuxenkultur. Kan det fungera? Jo, det kan det faktiskt. Det här är del två i Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems serie om Frank Sten (pun definitivt intended). Frank som på sin födelsedag blev biten av grannens söta lilla hund och nu ibland blir förvandlad till en hamnskiftare. Det betyder att han ibland blir en hund – som på bilderna ser väldigt gullig ut och helst vill bli kliad på magen. Ändå blir människorna i den lilla staden rädda och tror att det är en livsfarlig varulv.

Som vuxen och lite intresserad av skräckgenren, hittar jag mängder av referenser till annan skräckkultur. Den onda clownen som kommer med sin cirkus heter Kryger (och är han inte lite lik Trump?), Magnolia som drunknat i en brunn ser ut som en sötare version av flickan i The Ring osv. Dvs det är ganska underhållande för mig.
Men vad ger det barnen då? Den egentliga målgruppen? En hel del tror jag. Det här är en fin historia om vänskap. Om att känna sig udda och utanför. Med lagom mycket otäcka inslag. Och verkligt fina illustrationer av Sofia Falkenhem.

Så – bra läsning för målgruppen och absolut tillräckligt bra för en vuxen som läser högt. Det är förresten någonting jag alltid rekommenderar och med just den här serien fungerar det fint. Här finns mängder av saker att prata om och högläsning är alltid ett bra avstamp.

Läs gärna del 1 Monstret i natten först, historierna är fristående men hör ihop. I vår kommer del 3.

/Siri Reuterstrand

Monstret på cirkusen är utgiven av Rabén & Sjögren 2016

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: