Håkan Nesser – Nortons filosofiska memoarer

[161027] Håkan Nessers romaner brukar hålla en hög kvalitativ underhållningsnivå. Med hundmonologen Nortons filosofiska memoarer gör han i kvalitativt avseende ett riktigt magplask.

Berättare i boken är alltså en hund som man får förmoda tillhört familjen Nesser. Det rör sig om en rhodesian ridgeback som redogör för sin levnad på ett smålarvigt och farbroderliget nedlåtande vis. Han är numera död, och berättar alltså från andra sidan, från sin hundhimmel om man säger så.

Norton har av familjen begåvats med tillnamnet Kierkegaard, med vilket man vill poängtera hans filosofiska läggning. För att ytterligare betona detta kallar han sig själv vid ett antal tillfällen ”filosof, förlåt, hund”. Norton reser till New York, London och Gotland. Han bor en tid i Stockholm. Hans berättelse är inte särskilt intressant eller spännande. Det är faktiskt svårt att begripa att Håkan Nesser brytt sig om att låta ge ut den, liksom att ett förlag som Brombergs, med en hög kvalitativ svansföring, tagit sig an den.

Att ett omtyckt husdjur dör är alltid en prövning för dess familj. Vill man läsa en fin historia om detta kan Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Adjö Herr Muffin rekommenderas. Inte alls lika larvig som Nortons försumbara berättelse.

/Christian Swalander

Håkan Nesser
Nortons filosofiska memoarer
Brombergs 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: