Spänning av bokdebutant

bokomslag

[170225] En romandebut med en historia som håller, om än med lite skönhetsfläckar, för en psykologisk thriller som baksidestexten utlovar är jag tveksam till om det är. Författaren är dramatiker och har manusförfattat för TV, film och teater och kan inte låta bli att påpeka lite distanserat i texten ibland var på den dramaturgiska trappan handlingen i boken befinner sig.

Onödiga kommentarer, tycker jag. Fast å andra sidan handlar det om Jenny – chefsdramaturg på en teater – som vakar på ett hospis i Stockholm över sin make Ingvar, teaterchef på stadens stora teater och firad regissör, när han ligger för döden. Han har cancer och bara några veckor kvar att leva. Jenny är mycket yngre än sin man.

Och hon möter Mikael, som vakar över sin mormor, och de två finner tröst hos varandra. Men snart står det klart att Mikael kommer från en värld av organiserad brottslighet och blodiga uppgörelser.

Samtidigt pågår ett maktspel i teaterhuset. Den nya chefen verkar göra allt för att få bort Jenny nu när Ingvar inte längre är kvar. När Jenny och Mikael bestämmer sig för att hjälpa varandra kan ingen av dem ana vilka krafter som sätts i rullning.

Jenny dras in i Mikaels kriminella liv och blir vittne till hur hans kompis Pingu skjuts till döds. Hon gömmer Mikael hemma hos sig i villan på Stora Essingen i flera dagar och hon liksom Mikael blir jagade av andra i ett kriminellt gäng som är ute efter honom i första hand, men även Jenny själv. Dessa gäng sysslar med heroinaffärer, en fullständigt främmande värld för Jenny.

Hennes man Ingvar dör och på begravningen blir hon konfronterad av Katarina som ska ta över och bli den nya chefen på teatern och hon förklarar att hon vill ha bort Jenny från direktionsvåningen och att hon slutar som chefsdramaturg, vilket Jenny motsätter sig. Katarinas fru, den lömska och psykotiska Pia står en bit ifrån och lyssnar.

Instoppat i handlingen finns också Jennys mamma, som hon alltid haft ett traumatiskt förhållande till eftersom mamman levt ett missbruksliv, ensamstående med sin dotter.

Man förstår dock att Jenny inte varit nån ängel heller i sitt liv; inte bara enleverade hon Ingvar ifrån hans första fru, teaterns fixstjärna, hon har också varit hård i nyporna mot såväl pjäsförfattare som andra kolleger i branschen.

Men just detta kriminella liv hon hamnar i är någonting helt nytt för henne. Fast ändå vill författaren visa vilken iskyla hon kan behålla även i denna svåra belägenhet. Det är som om hon har nytta av sitt mångåriga jobb som dramaturg och kan bemästra vad som sker. Till och med när hon sitter i hårda polisförhör. Dennis Magnusson påpekar detta lite övertydligt några gånger. Det är lite som man får känslan av att han vill glänsa med sina egna erfarenheter från att ha varit avsnittsförfattare till bl a de uppmärksammade serierna ”Jordskott” och ”30 grader i februari” och skrivit pjäsen ”Dylansällskapet” som spelats på Stockholms stadsteater.

Mikaels pappa som han aldrig träffat är en grovt kriminell man som är ute efter honom, för att ta över sonens knarkaffärer. Mikaels mormor Monika, som han vakat över på hospiset, uppfostrade Mikael sedan hon hämtat honom från hans föräldrars sunkiga och laglösa leverne, redan när han var i det närmaste nyfödd. Men mormodern och Mikael har inte levt något laglydigt liv själva utan har bl a fungerat som ockrare åt diffusa personer i den förort de bott i under Mikaels uppväxt.

Jenny söker upp Monika sedan Mikael har gjort sig av med konkurrenter i hennes åsyn. Mer än så ska jag inte berätta här, för visst finns en spännande upplösning i denna kriminalroman, som jag – som sagt – ändå inte tycker riktigt lever upp till epitetet psykologisk thriller.

Onödiga språkslarv på några ställen finns, men väldigt lite korrekturfel ändå på det hela taget. En gestaltande och livfull berättelse är det dock och det mest imponerande är nog att en manlig författare har lyckats sätta sig in i en kvinnas person och psyke eftersom Jenny är den berättande jag-rösten i historien.

▪ Leif Wilehag

bokomslag
Dennis Magnusson
Den sista föreställningen
Ordfront förlag 2017.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: