Einar Hansson – Göteborg till fots

[170313] Storstadsresor är en växande trend. I dessa nättider och avancerade mobiltelefoner växer förstås möjligheterna att hitta information den vägen, men fortfarande finns intresse för tryckta handböcker. Tråkigt nog tycks även de största förlagen dominera utbudet av guideböcker.

De stora förlagen producerar mest guideböcker som ska kunna sväljas av optimalt många köpare. Rimligen borde det därför finnas utrymme för mer originella stadsguider. På 70-talet, när storstadsresorna var mindre vanliga än idag, fanns ibland flera udda tryckta guider. En sådan var Göteborgsguiden, där Einar Hansson var en av redaktörerna.

Einar Hansson har trampat på i både gamla och nya fotspår, bland annat inom Walknet. Också det en växande trend, där små grupper lotsas runt av en guide som man betalar en liten summa för. Nu har Einar Hansson gjort en syntes av den gamla hederliga Göteborgsguiden och sina guidade stadsturer till fots. Göteborgsbesökaren erbjuds nu flera spännande vandringar på egen hand.

Guiden är inte så tydligt ”Annat sätt att resa” som på 70-talets nedslag i alternativa platser, men däremot spännnande platser som borde kunna locka även göteborgare att pröva några av de slingor man erbjuds.

Ett bra bildmaterial är nödvändigt för denna typ av böcker och det har fotografen Claes-G Sbanteson levererat med den äran. Och de kartor som finns är enkla att ta till sig och följa.

/CW

Einar Hansson
Göteborg till fots. Trottoarturism och stadssafaris med spårvagn, båt och buss
Fotograf: Claes-G Svanteson
Studio Styrsö 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: