Yuval Noah Harari – Homo Deus

[170502] Den israeliske historikern Yuval Noah Hararis bok Sapiens, som handlar om mänsklighetens historia, väckte stor uppmärksamhet häromåret och blev en stor försäljningsframgång.

Det konstiga med den var att Hariri helt lyckades missa mongolstormens betydelse för mänskligheten, trots att det var av de stora katastroferna, i spillda liv jämförbar med digerdöden. Nu är Hariri tillbaka med en bok om mänsklighetens tänkbara framtid, Homo Deus. Här lyfter han fram framtidsbilder, präglade av den snabba teknikutvecklingen, inte minst den bioteknologiska. Evigt liv hägrar. Samtidigt vill han visa på en stor värderingsförändring, präglad av att traditionella religioner ersätts med vad han beskriver som en humanistisk religion, dock med likartade hegemoniska anspråk. Här tappar han mig, jag kan inte acceptera en uppfattning om humanism som bygger på att den ges totalitära anspråk. För mig har den då upphört att vara humanism. Annars är Homo Deus en spännande vidräkning med religionernas förnuftsvidrighet och destruktiva drag.

Yuval Noah Harari
Homo Deus
Natur & Kultur 2017

/Christian Swalander

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!

swishGillar du denna artikel? Redaktionen arbetar gratis, men vi behöver stöd till driften. Ditt stöd skulle betyda mycket för oss. Swisha valfritt belopp till Tidskriften Alba.

Swisha till 1231666452

Mer information om Swish och Alba.nu

Dela den här artikeln: