Rödbergsfortet – en del av Bodens fästning

5 kulturpärlor 2017

[170625] Ett fort i betong och pansar, insprängt i berget, till Övre Norrlands försvar. Bodens fästning vid Luleå älv består av fem fort, Rödbergsfortet, Södra Åberget, Gammelängsfortet, Mjösjöfortet och Degerbergsfortet,  med kanoner i pansartorn, spridda runt om Boden.

De fem forten skulle stänga ute eventuella fiender från Sverige under 1900-talets båda världskrig, och har, under det kalla kriget fungerat som ”Låset i norr” och varit topphemligt för obehöriga.

Idag är Bodens fästning klassat som statligt byggnadsminne, genom tiderna en av Sveriges mest påkostade försvarsanläggningar.  Rödbergsfortet ligger söder om staden och var det sista som togs ur krigsproduktionen, vilket skedde så sent som år 1997. All utrustning bevarades helt intakt precis som då det begav sig. Sista skottet från Bodens fästning avfyrades symboliskt på nyårsafton år 1997.

På nationaldagen år 2000 invigdes Rödbergsfortet som besöksmål, och är därefter öppet för dagliga visningar under juni till augusti samt under resten av året öppet vid beställning.

Bunker för infanteribesättning, sk korvbunker.

Som besökare kan du nu ta en tur längs den slingrande, spännande vägen upp till Rödbergsfortet. Färden upp mot fortet sveper med dig längs en slingrande tidsaxel upp mot bergets topp, bakåt i tiden. Här kan man verkligen känna tidens vingslag och förundras över vad som väntar bakom nästa krök. Du möts av en vidunderlig utsikt och du har hela Boden för dina fötter.

Känslan av att sedan gå runt inne i berget är mycket speciell. Turen bjuder på ännu en fantastisk utsikt uppe på bergets ”hjässa”. Därifrån kunde soldaterna beskjuta mål så långt som två mil bort.

Det militära intresset är väldigt stort i Sverige och för många är det just Boden som är mest förknippat med Försvarsmakten.

▪ Sally Sundbom

Under sommaren erbjuds fyra guidade turer varje heltimme mellan klockan 11.00 och 14.00. Guiderna har själva lång erfarenhet och stora kunskaper efter många år av tjänstgöring inom Försvarsmakten.

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: