Peter Frankopan – Sidenvägarna. En världshistoria

[180129] De flesta har sina speciella drömresor och Sidenvägarna tillhör de mest mytomspunna resemålen. För många förblir det en dröm på grund av politiska oroligheter längs stora delar av huvudstråken. Men det går att resa i fantasin. Peter Frankopan tar dig med på kulturyttringar du inte ens visste fanns. Nu ska kineser öppna en ny transportled mellan Kina och Europa som de kallar Sidenvägen. Det kan bidra till än större nyfikenhet på hur Sidenvägarna fungerade förr.

Ofta talar man om Sidenvägen, som ett snöre mellan Kina och Medelhavet. I verkligheten fanns flera transportleder som dels gick parallellt med andra leder, dels vek av mot syd och nord. Historien om Sidenvägarna är både lång och spännande. Enligt Peter Frankopan kan man även tala om pälsens väg, slavvägen, guldets väg, silvrets väg, vetevägen och det svarta guldets väg som ett sätt att beskriva dessa transportleder fram till vår tid. Och med det kinesiska transportprojektet ser det ut att bli en fortsättning.

Ett alternativ till att göra en resa längs sidenvägarna kan vara att göra ett nedslag på en speciell plats. Det dröjer forhoppningsvis inte länge förrän det åter blir möjligt att besöka ökenoasen Palmyra i Syrien. I andra änden, i Kina, är det betydligt enklare att göra ett nedslag.

Peter Frankopan
Sidenvägarna. En ny världshistoria
Övers: Peter Handberg
Bonniers 2017

/CW

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: