Kristina Appelqvist – Den fjärde pakten

[180203] Mysdeckaren tycks behålla greppet om läsarskarorna, och med sina böcker om brott och intriger i och omkring det fiktiva Västgöta universitet har Kristina Appelqvist sällat sig till skaran kvinnliga författare som ställt den frånskilde, halvalkoholiserade och operaälskande detektiven Dysterkvist åt sidan, för att i stället låta intelligenta kvinnliga huvudpersoner knäcka kriminalgåtorna samtidigt som de manövrerar ett intensivt och ibland trassligt familjeliv.

Den fjärde pakten ingår i en svit med litteraturforskaren Helena Waller som huvudperson. Hon är verksam vid Västgöta universitet, som är en expanderad version av Högskolan i Skövde. Lokaliseringen till Skövdetrakten är tveklös, och det går säkert att läsa av stadens och bygdens geografi med böckerna som mall.

I Den fjärde pakten försiggår en rad i varandra intrasslande intriger, där huvudspåret gäller en stor donation med skumma villkor till universitetet. En mördad student, en mystisk sammansvärjning där universitetets rektor har en nyckelroll och en hel del mer vävs samman i en handlingskarusell där också ett mordförsök på ett lyxhotell i Nice får en avgörande betydelse.

Det kan bli lite si och så med trovärdigheten, och en del inslag känns minst sagt långsökta. Men gillar man den här kategorin spänningsdriven avkopplingslitteratur så kan boken visst vara värd några timmars verklighetsflykt.

Kristina Appelqvist
Den fjärde pakten
Piratförlaget 2018

/Christian Swalander

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: