Ulf Bjereld, Sofie Blombäck, Marie Demker, Linn Sandberg – Digital demokrati?

[180616] Hur de svenska politiska partierna förhåller sig till och använder sociala medier är ämnet för Digital demokrati? Partierna i en ny tid, där statsvetarna Ulf Bjereld, Sofie Blombäck och Marie Demker tillsammans med medie- och kommunikationsvetaren Linn Sandberg granskar partiernas aktivitet på nätet. Bakgrunden är hur partiernas medlemstal minskar medan väljarnas intresse för och engagemang i politiska frågor är fortsatt stort. Finns det nya möjligheter för partierna att bygga upp och etablera stabila rörelser med sociala medier som verktyg men som inte hittills identifierats och utnyttjats, vilket i sin tur kunde bidra till att formera och bibehålla opinioner och gemenskaper med mål och ambitioner utöver rent dagspolitiska problem?

Forskarna gör en genomgång av hur partierna hittills och för närvarande agerar på nätet. Det visar sig, föga förvånande, att nyare partier som Miljöpartiet och Feministiskt initiativ varit snabbare än de traditionella partierna med att använda sociala medier, men att aktivitetsnivån sjunker när partierna blir mer etablerade. Ett speciellt fall är Sverigedemokraterna, som inte har en särskilt omfattande aktivitet i sociala medier, men däremot får mycket stor uppmärksamhet kring vad de kommunicerar ut.

Forskarna finner att det föreligger en av partierna tydligen inte fullt ut identifierad och insedd kapacitet när det kommer till att använda sociala medier, både i opinionsbildande syfte och när det gäller att stärka och åter konsolidera sig som stabila organisationer.

Ulf Bjereld, Sofie Blombäck, Marie Demker, Linn Sandberg
Digital demokrati? Partierna i en ny tid
Atlas förlag 2018.

/Christian Swalander

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: