Spekulationer om förtrollning före fotbolls-VM

Krönika: Erik Cardelús

[180620] Det går bra nu, poängen rullar in. Men frågan är – hur länge till? Så enkelt kanske man kan sammanfatta herrlandslagets första vecka. Tre poäng mot Sydkorea efter en veritabel kämpainsats, där lagkaptenen Andreas Granqvist eller ”Granen” som han numera kallas i folkmun, satte en straff.

Det är tolv år sedan år Sverige spelade VM sist. Många långa år då det mesta av spelet handlat om Zlatan, både på planen och i media. Numera syns den store malmösonen mest i reklamavbrotten mellan matcherna.

Men saker förändras, nu är det en annan ton i skällan. Förväntan på individens blixtrande magi har ersatts av tron på kollektivets effektiva malande. Grovjobbare värderas högre än finsnickrare, laget överskuggar individen. Från Zlatan-magi till Granen-gnet, kan man säga.

Härnäst väntar regerande världsmästarna Tyskland på midsommardagen, ett tyskt landslag som kommer från en förnedrande förlust mot Mexiko i inledningsmatchen. Revanschsugna tyskar är värst att möta. Speciellt då Sverige har haft erkänt svårt för Tyskland. Sist behövdes det en stor skopa Zlatanmagi för att utjämna ett 0-4 underläge till 4-4. Det var 2012 och matchen kallas alltjämt för Bragden i Berlin.

Tyskland brukar ju ofta benämnas som ett Sverige för vuxna. Och på fotbollsplanen övertrumfar Tyskland alla Sveriges styrkor. Laget är starkare, spelarna är vassare. Taktiken och disciplinen skarpare. Ofta liknar det seniorer mot juniorer när våra landslag möts.

På presskonferenser har de svenska spelarna betonat att det gäller att hålla tätt, att inte släppa in mål. Helst inga alls, men absolut inga tidiga mål som ger tyskarna medvind och övertag.

Efter Tyskland väntar Mexiko, ett lag stärkt av vinsten mot Tyskland. Kvicka och tekniskt skickliga spelare, som även visade sig kyliga i rätt lägen mot Tyskland.

Så vad kan vi hoppas på? För det första, att Sverige ens är med i VM känns som en bonus. Bakom oss har vi ”Miraklet i Milano”, bedriften som nu lagt sig ovanpå Bragden i Berlin i historieskrivningen. Alltså: den avgörande kvalmatchen under hösten 2017, då Sverige trots en stark italiensk anstormning lyckades hålla tätt. Granen grimaserade och grinade. En episk kämpainsats förvisso, men inte mycket till fotboll.

Kanske vi ändå kan börja där: i glädjen att få vara med. Att få uppleva ännu en VM-sommar, tillsammans. Kanske inte som den magiskt varma och framgångsrika sommaren 1994, då herrlandslaget gick till semifinal efter en rad heroiska insatser, både kollektivt och individuellt. Sommaren med ett jublande landslag och ett jublande folk. Något som fick oss alla att komma närmare varandra för en stund, att dela upplevelsen av ”vi-tillsammans-här-och-nu”. Och nog behöver vi sådant mer än väl i dagens hårdnande och segregerade samhälle.

För bollen är rund och fotboll är ett synnerligen komplext spel, vilket bland annat betonas i två intressanta böcker värda att läsas, nu eller senare i sommar.

I den första – Mer än sport: fotbollens matematik av matematikprofessorn David Sumpter – görs försök att hitta matematiska formler för att förklara detta fantastiska spel, även kallat det gröna fältets schack. Boken är skriven inför EM 2016 och mycket har ändrats; inte minst har förutsägelsen att Zlatan ”fortfarande kan underhålla oss ett antal år framöver” slagit fel. (s.350). Men här finns ändå intressanta reflektioner, vilket kan berika blicken för spelet.

En annan intressant bok är Hjärnboll, publicerad under året av journalisten Thomas Lerner i samarbete med hjärnforskarna Preodrag Petrovic och Torbjörn Vestberg. Här undersöks och diskuteras hur fotbollsspelare utvecklar vissa speciella exekutiva funktioner i sina hjärnor, exempelvis att förutsäga vad som kommer att hända på planen för att kunna stå på rätt plats vid rätt tillfälle, vilket ofta fäller avgörande i en match och skiljer proffs från amatörer.

Med andra ord: allt kan hända i fotboll, fast mest i fantasin. För fotboll är ett spel som får människor och länder att hoppas och drömma.

Kanske gnetar Sverige sig vidare från gruppen och får spela någon utslagsmatch. Kul i så fall. Kul så länge det varar, så länge vi kan hoppas, kämpa och jubla tillsammans. Och förresten – glad sommar!

▪ Erik Carddelús

Referenser

Sumpter, David J.T. (2016). Mer än en sport: fotbollens matematik 1. uppl. Stockholm: Volante.

Vestberg, Torbjörn; Petrovic, Preodrag & Lerner, Thomas (2018) Hjärnboll. Stockholm: Natur & Kultur.

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: