Tack gode gud för Tristero

[180710] Det finns ett litet, litet förlag i Stockholm, Tristero. Bitvis är det helt osynligt. Men allt emellanåt, och med långa mellanrum, ger de ut en bok. Hittills har de gett ut fyra böcker på fem-sex år.

Bakom förlaget står två unga män med mycket attityd och inga pengar. De ger ut en bok och gör ett halvhyfsat jobb med marknadsföringen (nu är jag lite snäll) på sociala media och i sin närhet och när de sålt tillräckligt av boken och samlat ihop tillräckligt med pengar så ger de ut nästa bok.

De är urtypen för ett litet, litet, litet förlag i Sverige. Ett förlag som drivs vid sidan av vanliga försörjningsjobb och som helt bygger på de inblandade personernas egen smak och passion.

Så det kommer som sagt med mycket attityd.

Det är ekonomiskt osäkert och slitsamt och kräver enorma ansträngningar. Så varje bok som ges ut är som ett barn.

Jag misstänker att de ofta funderar över varför omvärlden inte ser det här och varför omvärlden inte rusar åstad och köper deras böcker en masse.

Jag hoppas att de tänker så. Jag, som är mer cynisk, undrar när de ska växa upp.

Fast egentligen vill jag nog inte det om de orkar fortsätta.

Jag älskar deras utgivning och står ut med att de inte är så kommersiella. Men jag skulle önska att fler människor köpte deras böcker.

Jag upptäckte dem först med den andra boken de gav ut (2015) – Djävulens hantverk av Donald Ray Pollock.

Pollock är en favorit hos mig. Jag önskar att fler människor upptäcker Pollock. Ett tag drömde jag, när vi precis hade startat magasinet Fyrahundrafemtio, om att arrangera en stor happening med författare som skrev om platserna som ligger i ständig radioskugga. Författare som, likt Pollock, och ja, alla Tristeros författare, berättar från livet i marginalerna, i utkanterna. Både de geografiska och mentala. De gör det med stor kärlek och stort djup. När jag läser Pollock så flyter jag in i de här världarna och upplever att jag alltid levt där, att jag hör hemma där.

Nu var det framför allt kärleken till författaren Harry Crews som fick de unga männen att starta sitt förlag. Alldeles nyligen kom de ut med den andra boken av Crews på svenska – Gospelsångaren.

Det här är en typ av bok som de stora och mellanstora förlagen inte ger ut.

En del för att de inte har koll, en del för att de inte har en intern kultur som öppnar för de här böckerna och en del för att de inte har råd. Och många har valt att lägga de extra pengar de har på andra titlar, andra författare.

Och man bör nog förstå att inga svenska förlag, undantaget de stora, vågar ta några större risker i dagens ekonomiska klimat där bokköpandet har minskat drastiskt. Vilket kommer att få till följd att många mindre bokhandlare ute i landet  och många mindre förlag kommer att försvinna inom några år. Och tillgången till intressanta och spännande författarskap på svenska minskar i samma takt om vi inte tillsammans vänder den utvecklingen.

Men det viktiga med förlag som Tristero (och det finns många sådana förlag i Sverige som jag tänker återkomma till) är att de har en så stark passion och djup kunskap om den litteratur de väljer att ge ut. De blir våra vägvisare in i de här olika världarna som vi annars går miste om.

Utan den här typen av förlag, som sällan är små som Tristero, skulle vår tillgång till svenskspråkig litteratur bli bra mycket smalare och fattigare. Vi skulle förbli en provins i utkanten av världen. Så de gör ett viktigt arbete.

De här böckerna är inte för alla men strunta i det. Skynda er nu och skaffa någon eller några av dem. Om ni gör det så väntar en hel värld på att öppna sig inför er.

Harry Crews – Ormfesten

Breece D’J Pancake – Samlade verk

Donald Ray Pollock – Djävulens hantverk

Harry Crews – Gospelsångaren

Läs dem och prata om dem. Se till att förlaget tvingas ge ut de här böckerna i pocket så att unga män och kvinnor  som har hela livet framför sig har råd att köpa dem och se hur världen skulle kunna se ut, hur spännande och ibland brutalt livet kan vara i alla sina skepnader.

Här hittar du Tristeros Facebooksida

▪ Lasse Winkler

Lasse Winkler

Svenska förlag är en artikelserie av Lasse Winkler.

Kort om Lasse:
Utbildad på Journalisthögskolan i Göteborg 1987 till 1989. I huvudsak frilansjournalist med förkärlek för grävande journalistik.
Redaktör för Grävande Journalisters tidning Scoop under några år, chefredaktör för bokbranschtidningen Svensk Bokhandel 2003 till 2012. Startade, med några vänner, litteratur- och samhällsmagasinet Fyrahundrafemtio 2014. Ett kort men passionerat försök som efter tre nummer slutade i en magnifik konkurs. Sedan dess frilansare med bas i Göteborg.
Gör också, tillsammans med Kristoffer Lind, Förlagspodden som ”tar er bakom kulisserna i bokbranschen”.
Har också arbetat som brevbärare, plåtslagare och lokreparatör.

Foto: Ola Kjelbye

 

 

 

 

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: