Kerstin Wixe – Vitt ljus

[180909] ”Vitt ljus” är en bok för de som gillar att spekulera i mystik, utomkroppsliga erfarenheter och hemlighetsfulla samband mellan allt levande i en ännu ej förnuftsmässigt definierad dimension. För de av sådana ting mindre intresserade är den mest en påfrestning på tålamodet.

Mellan bokens två huvudpersoner Stine och Kaja fanns en gång en djup vänskap. Sedan länge har kontakten mellan dem upphört, men så försvinner Kaja på ett okänt vis medan Stine nås av ett meddelande från henne, där hon anmodas att gå igenom ett antal pärmar i Kajas hus.

Dessa pärmar visar sig innehålla ett slags ockult dagbok, där Kaja redogör för diverse underliga erfarenheter, varav den mest påtagliga fått ge boken dess titel. Hon upplever sig hämtas in i ett starkt ljus, vilket också är förenat med ett intensivt välbefinnande. Stine läser och funderar över att hon själv inte heller är främmande för det mystiska. Hon har till exempel en natt i barndomen väckts av att en hotfull svart regnrock stått vid sängen, något hon trodde var ett skämt från hennes brors sida. Detta visar sig inte vara fallet, vilket bekräftas långt senare, när hon i samband med ett akut kejsarsnitt upplever att ett helt gäng svarta regnrockar hotfullt samlats runt henne. Ur denna prekära situation räddas hon av varken mer eller mindre än en ängel.

Under vistelsen i Kajas hus råkar Stine ut för ett antal underliga tillfälligheter och möter ett antal personer, som alla bidrar med fragment av berättelsen om Kaja. Som förblir försvunnen, men i en anteckning hintar om att upplevelsen i det starka vita ljuset gjort hennes jordiska tillvaro så trist att hon är nöjd med att vara borta. Håhåjaja.

Kerstin Wixe
Vitt ljus
Polaris 2018

/Christian Swalander

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: