Vi minns Arto Paasilinna

Bild: Petri Salmela . Ur artikeln i alba 1999

[181016] Den finske författaren Arto Paasilinna är död, han avled på ett vårdhem i Esbo i Finland på måndagen. Där hade han bott sina sista tio år. Här återpublicerar vi en intervju med honom från 1999, i albas ungdom.

Jag fick själv äran att intervjua Arto Paasilinna för alba.nu sommaren 1999. Han var en mycket vänlig man som hjälpte mig med min bandspelare som jag hade fått låna för intervjun. Inget snack om att jag verkade vara den glada amatör som jag förvisso var. Jag hämtade honom i hans hem i Esbo och där visade han mig de stora välfyllda bokhyllorna där han ställt böcker som han skrivit och de översatta dito, alla i flera exemplar. Han led inte av falsk blygsamhet.

Arto Paasilinnas böcker finns utgivna på fyrtio språk. Han har skrivit trettiofem romaner och flera andra verk. Dessutom var han verksam som journalist så länge han kunde skriva. Det var ju journalist han var till yrket innan hans debutroman Harens år gavs ut och resten är, som man brukar säga, historia. Arto Paasilinna blev 76 år.

Läs den gamla intervjun här

 

▪ Tuula Polojärvi
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: