Lars Kepler – Lazarus

[181028] Det är en mycket egendomlig upplevelse att läsa den senaste boken i paret Alexander och Alexandra Ahndorils (pseudonymen Lars Kepler) serie deckare med de polisiära hjältarna Joona Linna och Saga Bauer i huvudrollerna, Lazarus. Det rör sig om en utstuderad spekulation i besinningslöst våld. Framför allt har seriens ärkeskurk Jurek Walther en viktig roll, han inkarnerar en ondska utöver vad som borde vara möjligt att föreställa sig.

Det betyder tyvärr också att bokens handling helt och hållet hamnar vid sidan av det ens avlägset tänkbara. Det som utspelar sig kan helt enkelt inte hända, men paret Ahndorils poäng är, vid sidan av att det finns mycket pengar att tjäna på spekulativt våld, att det alltid finns en risk att råka ut för besinningslöst eller beräknande våld, inte för att man är den man är, utan för att man råkar vara närstående till eller känslomässigt engagerad i någon person vars lidande och död skulle plåga en outsägligt. Hur som helst,

Lazarus är en bok som med sin uppenbara avsikt att inbringa mycket pengar till författarna till priset av varje kontakt med det ens avlägset tänkbara bör förbigås med största möjliga tystnad.

Lars Kepler
Lazarus
Bonniers 2018

/Christian Swalander

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: