Anny Romand – Tystnaden före skräcken

författarfoto

[190430] En medelålders kvinna söker upp sin far, en person hon aldrig har träffat och om vilken hon knappt vet något. Ett förtätat möte, där livets alla känslor får spelrum, inte minst i upptakten: Knacka på, eller ringa på. Höra ringsignalen inne i lägenheten. Höra hjärtat bulta allt högre. Höra steg närma sig.

Författare är den kända franska skådespelerskan och översättaren Anny Romand, som 2015 debuterade litterärt med boken Min mormor från Armenien. Även i den här boken, utgiven 2018, finns kopplingar till Armenien, då i skildringen av moderns ursprung, kvinnan som hamnar i Frankrike och blir gravid i nittonårsåldern men sedan övergiven. Modern till bokens huvudperson Anny.

Vem är han, mannen som inte ville kännas vid mig? Mannen som gav sig av och lämnade henne full och sorg och obesvarade frågor. Eller som det beskrivs i boken: ”Varför ville hon träffa sin far, som när hon var ett litet barn inte ville ta henne i famn, kela med henne, trösta henne, locka henne till skratt? Så varför står hon här nu, över fyrtio år gammal, redo att knacka på hans dörr? Det är för sent. Tiden har blivit ogenomtränglig. Vad ska hon säga till honom? Och varför?

På strax över hundra sidor lyckas Romand ta med läsaren in i det kanske svåraste mötet av alla – mötet med föräldern som har försvunnit och övergett sitt barn.

Det är en gripande berättelse om det tomrum som märker ett liv, men också om kraften att leva med detta tomrum och sår. Vid sidan om detta skildras familjehistorien, dess två halvor: den synliga halvan som utgår från modern och den andra halvan som dväljs i dunkel.

Språket är ställvis rikt på metaforer, stundtals aningen i överkant. Sedan zoomas det in och skildringen placeras i nuet, i det konkret och träffande. Översättningen, utförd av Anna Säflund-Orstadius, är både följsam och njutbar. Det är en med andra ord en kort men känslostark roman som möter sin svenska läsare.

/Erik Cardelus

 

Tystnaden före skräcken av Anny Romand, i översättning av Anna Säflund-Orstadius,  är utgiven av Grate förlag 2018.

Bilden på författaren är från Wikimedia Commons (fotograf okänd).

bokomslag

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: