Den trista svarta svanens återkomst

Krönika: Erik Cardelús

[190829] Det är sensommar och i tidningen talas det om svarta svanar. Eller snarare rädslan för svarta svanar. För den som varken är bevandrad i ekonomi eller zoologi, betecknar den svarta svanen en ovanlighet som dyker upp när man minst anar det. Dyker upp och ställer till en massa oreda och förödelse. En obehaglig överraskning, helt enkelt.

Den svarta svanen som åsyftas i tidningen (SvD Näringsliv 28/8-19) är klimatet. Klimatet som fortsätter att krisa, trots allt fagert tal om superteknologier och geniala marknadslösningar som ska fixa till det så vi alla kan blåsa på i konsumtionsracet som förr.

Men nu tittar chefsekonomen på en av landets största banker i kristallkulan och konstaterar att det skymtar svarta svanar där. Handelskriget mellan USA och Kina och Brexit, förstås, men även den där svarta svanen som just nu får det att brinna i världens viktigaste och rikaste biotop, Amazonas. Vi ser en skogsbrand av sällan skådat slag, en brand med många svarta svanar, en brand som orsakat ett enormt antal förkolnade djur och växter.

Men värst är den svarta svanen för börsen, där människolivets alla resultat mäts och vägs i dagens ekonomism. Mindre tillväxt, mindre pengar att köpa nya grejer. Ingen ny höstgarderob, ingen Thailandsresa eller trendig köksrenovering. Allt detta kommer den fula svarta svanen att sabba.

Att en stor del av den biologiska mångfalden håller på att försvinna i närtid och att vi håller på att sabba det ekologiska systemet för kommande generationer, är inget som inte riktigt ryms i näringslivsdelen denna vackra sensommardag. För nog är det trist med dålig stämning.

▪ Erik Cardelús
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: