Kulturtips i coronatider (2)

Vinjettbild: Émile Zola.

[200323] I dessa coronatider finns det säkert anledning att söka förströelse och underhållning på nätet. Men om du som jag hör till de riskgrupper som helst bör sitta hemma och undvika ”social interaktion” tills vi svälter ihjäl vill jag försynt påpeka att det finns en möjlighet att hålla sig vid andligt liv, även om epidemiologerna vill låsa in oss.

Vi kan faktiskt, även om det kräver peruk och lösmustasch, smyga oss in på närmaste bibliotek och förse oss med den samlade visdom och insikt i människans villkor som tillhandahålls där, alldeles gratis. Det surrar redan mycket om vilka böcker man kan/bör läsa i det här kristillståndet, sådant som Camus Pesten eller Boccaccios Decamerone.

Men varför ska man alls läsa sådana dystra litanior, man kan ju rentav ägna sig åt verklighetsflykt eller andlöst spännande sociala dramer. Om man vill gå vidare på det sinistra spåret så varför inte ta tillfället i akt och läsa sådant som Zolas Den stora gruvstrejken eller Dickens Oliver Twist. Det har faktiskt funnits tidigare tillfällen i historien när folk tvingats hantera svåra livsvillkor. Eller varför inte ta itu med Solsjenitsyns böcker om Gulagarkipelagen. Då kan det kännas lite lagom motiverat att komma och gnälla över virus.

▪ Christian Swalander

Vinjettbild: Émile Zola. Foto Wikipedia.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: