Kulturtips i coronatider (9)

Bild: Jan Myrdal

[200412] Efter ett tillfälligt avtal mellan upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access och Kungliga biblioteket (KB) blir det gratis att läsa svenska dagstidningar på nätet. Tillgängligheten gäller i första hand under april månad. Det är den pågående pandemin som öppnat för denna möjlighet, när biblioteken inte längre fungerar som normalt.

Det är inte bara dagsaktuella tidningar som öppnas för gratis läsning. Här finns Aftonbladet, landets äldsta dagstidning, Expressen, Dagens Industri och andra. Här finns även runt 900 tidningar och tidskrifter som i olika grad har digitaliserats av KB.

Folket i Bild/Kulturfront är en av dessa tidskrifter som nu är möjliga att läsa från numer 1 1972. Varför inte passa på att läsa tidningens mest uppmärksammade reportageserie 1973 om IB-Affären, säkerhetspolisens hemliga registrering av vänsteraktivister under efterkrigstiden. Här kan man bland annat läsa om hur lögnen blivit en del av den svenska politikens varumärke.

Folket i Bild är tidningen som går emot strömmen bland kulturtidskrifter, i den meningen att man aktivt avböjt att söka utgivningsstöd från Kulturrådet. De hävdar att man då säljer ut en del av sitt oberoende. Istället förlitar man sig på prenumerationer och bidrag från sina läsare. Det riktiga presstödet får man från folket, heter det.

▪ Christer Wigerfelt

Bild: Jan Myrdal, en av tidningens grundare.

Svenska dagstidningar via KB

https://tidningar.kb.se

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: