Dag Thelander – Innan nån dog. Balladen om sommarens sista fest

[210219] För två år sedan fick regissören och dramatikern Dag Thelander veta att en ungdomsvän till honom gått bort. Det kom honom att i minnet söka sig tillbaka till de tonår de delade, och i diktens form genom en speciell händelse ringa in hur vänskap kunde ta sig uttryck. Det handlar om en fest, och i snitsigt rimmade strofer fångar Dag Thelander dess förlopp, från tidig kväll till tidig morgon. Allt kretsar kring vännerna John och Jens. ”John är stor och Jens är tunn. / John har djupa bruna ögon / och en bred och fyllig mun. // Men om John är satt i fetstil / är hans sällskap, Jens, bredvid /mer som en försynt kursiv / i svart och vit piké.”

Festen utspelar sig runt sekelskiftet. Alla som bevistat ett tonårspartaj lär känna igen sig. Någon häller i sig för mycket, spyr och däckar. Någon ligger med någons annans tjej – och vice versa. När Jens presenterar en ny flickvän uppstår ett svartsjukedrama som sätter vänskapen på prov. Att den håller blir ett handslag till en vän som inte längre lever.

Innan nån dog är en fin hyllning till en vän, och samtidigt ett vasst lyriskt reportage från en tonårstid, igenkännbar för de flesta, med gränslöshet, lust, lidelse och känslomässigt snubblande. När festen är som bäst låter det så här: ”Festen närmar sig sin smältpunkt / finns en bättre punkt än den? /När vi låter våra drömmar / smälta samman som till en? / När vi låter en begränsad tid / ett slutet rum, få rama / in vår längtan, axlar roller / i ett nu gemensamt drama?”

Dag Thelander
Innan nån dog. Balladen om sommarens sista fest
Polaris 2021

/Christian Swalander

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: