Foto: Hjältarna från Angered

Juana Baltazar

[210407] När vi jobbade med att sätta upp ”Hjältarna från Angered” vid spårvagnshållplatsen Hammarkullen kom ett gäng glada tjejer förbi. De stannade till. Plötsligt ropade en av dem:
–Det är ju vi som är hjältarna!
Skratt och jubel.

Wow, tänkte jag. Det här är ju mitt syfte. Att skapa stolthet. Det behövs positiva förebilder. Samtidigt vill jag ge en motbild till den dystra medierapporteringen från förorten. Det är inte gangsters som som dominerar livet i dessa områden. Här finns massor av människor som kämpar på, uppfostrar sina barn till goda samhällsmedborgare och gör bra saker. Vardagshjältar.

Jag har slumpmässigt valt ut ett 20-tal.  En del är kända över hela världen, andra är bara berömda i sin egen trappuppgång. Några är födda här, andra kommer från länder långt borta. De talar många språk och har olika kulturer. De är poeter, konflikthanterare, sjuksköterskor, längdhoppare, boxare, artister, musiker, skådespelare, ungdomsledare, radiopratare, breakdansare, vissa kvinnor, vissa män…  Gemensamt för dem alla är att de är förebilder. Goda förebilder. De gör bra saker och är värda uppmärksamhet och uppskattning.

Utställningen öppnade den 1 april. Den sitter uppe till den 16 maj.
Jag har tidigare haft en utställning på samma plats. Det var hösten 2019. Då handlade det om barn och ungdomar i Hammarkullen som musicerar inom projektet El Sistema.

Jag har arbetat som journalist i 40 år, varav de senaste 17 åren som chefredaktör på musiktidningen RUM´ba. Det var där jag började fotografera.

Juana Baltazar

Juana Baltazar. Kommer från byn Chancolin, Guatemala i bergen nära mexikanska gränsen. Hennes modersmål är qanjobal. Numera talar hon även svenska och engelska. Juana blev färdig med sin sjuksköterskeutbildning förra året och arbetar idag med covid-patienter på Sahlgrenska.
Tuppen Gustav hörs tidigt på morgnarna över hela Hammarkullen. Lika känd som familjens midsommarfester, som varje år samlar glada människor från hela världen.

Karwan Faraj

Karwan Faraj. Född i Kirkuk i Irak. Familjen flyttade till Gårdsten 1996. Efter flera år i utanförskap började han arbeta med ungdomar. Utsågs till Årets ungdomscoach 2006, senare fick han också Angeredspriset för sitt engagemang. Utan formell utbildning i yrket började han arbeta som journalist. 2018 belönades han med Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för radioserien Terrorsyskonen och IS. Sedan dess har han gjort ett antal dokumentärer. Han är rappare i gruppen Wordsilah och har givit ut en romanen Vildsvinet.

Ernesto Escobar

Ernesto Escobar. Passionerad dansare.  Ernesto är en av grundarna till hiphopkollektivet Octagon Crew, trefaldiga skandinaviska mästare i breakdance. Han har också varit med och bildat Dansare för Solidaritet och föreningen Reach, som arbetar för att motverka segregation.

Rajinder Singh

Rajinder Singh. 76 år, bosatt i Hammarkullen. Kom till Sverige från Indien för 57 år sedan. Har haft två indiska restauranger.

Sagal Hussein

Sagal Hussein. Flyttade till Hjällbo från Somalia när hon var fyra år. I tonåren blev boxningsklubben i  Angered en fristad. Från början var det mest en lek, men med tiden blev det allvar. Efter att Sagal vunnit SM-silver hamnade hon i landslaget. I april 2014 blev hon svensk mästare i sin viktklass. Hon ville studera till läkare, men kom inte in på utbildningen. Lösningen blev fyra års studier i Rumänien. Nu är hon färdig läkare och bor i London.

Herbert Gutierrez

Herbert Gutierrez. Född i Chile, kom till Hammarkullen som barn. Utbildad snickare. Har medverkat flera tv-serier. Han är också musiker och har givit ut fyra album. Drivande i en grupp som tävlar på hinderbanor klädda till olika karaktärer. Alltid Joker.

Khaddi Sagnia

Khaddi Sagnia. Längdhoppare i världseliten. I februari hoppade hon 6,82 cm. Därmed är hon garanterad en plats i sommarens OS. Född i Helsingborg. När hon var fem år flyttade familjen till Hjällbo, där hon växte upp som yngst i en syskonskara på åtta barn. Mamma Satay, som kommer från Gambia, hade ensam ansvaret för familjen.

▪ Bertil Håkansson

Bertil Håkansson är bosatt i Hammarkullen sedan 25 år.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: