Sommartrivsam och meningsfull underhållning

Bild: Håkan Nesser

[210720] Schack under vulkanen är den åttonde boken i Håkan Nessers romansvit med kriminalaren Gunnar Barbarotti som huvudperson. Som vanligt är det fråga om en i bästa mening underhållande och flyhänt skriven historia, där kriminalgåtan bara är ett inslag i det litterära bygge som i minst lika hög grad handlar om mellanmänsklig interaktion.

Central är förstås relationen mellan Gunnar Barbarotti och hans arbetskamrat och sedan ett par böcker tillbaka sambo Eva Backman. Viktiga är också relationerna i den polisiära arbetsgemenskapen, där det finns en stor spännvidd mellan de attityder poliserna i utredningen har till varandra och, givetvis, till sina mer eller mindre respekterade chefer.

Allt kokar ner till ännu en typisk nessersk trivselkompott, som man som läsare mer än gärna slickar i sig. Kriminalgåtan i boken handlar om mystiska försvinnanden. Dessutom av mindre vanligt slag, det rör sig om författare som utan någon som helst uppenbar anledning bara är borta. Inga tänkbara orsaker finns till en början att utgå ifrån. Så småningom, och det är ett bärande inslag i boken, ska författarnas respektive karaktär och eventuella drivkrafter i tillvaron rullas upp, och det gör Håkan Nesser på ett fiffigt vis, genom att använda sig av texter författarna skrivit i nära anslutning till sina försvinnanden.

Vid sidan av historien om författaren Franz J Lundes möjligen sista dagar läser man utdrag ur den kortroman han arbetar på, med en huvudperson som heter John Leander Franzén. Kan det möjligen finnas några nycklar till gåtan bakom Franz J Lundes mystiska försvinnande i den text han arbetar på?

Poeten Maria Green efterlämnar en anteckningsbok med uppgifter i direkt anslutning till omständigheterna vid tiden för hennes försvinnande. Hon är ute på en föredrags- och uppläsningsresa, sådana författare ofta företar till bibliotek och hembygdsgårdar runt om i landet, och där de möter trogna läsare, oftast ur det kulturbärande kvinnliga skiktet.

En helt annan författartyp är Jack Walde, intellektuellt elitistisk i sina böcker, elak kritiker som fruktad recensent i en stor tidning. Han har en skamlig hemlighet: i lönndom skriver han under pseudonym kriminalromaner, en genre han i sin offentliga framtoning givetvis föraktar. Han står på tröskeln till Svenska Akademien, som just håller på att återhämta sig efter skandalerna kring kulturprofilen med åtföljande turbulens.

Eftersom Maria Greens försvinnande ägt rum i Kymlingetrakten faller fallet med hennes, och snart även de andra författarnas, försvinnande på Gunnar Barbarottis lott att utreda. Kymlinge är som bekant den fiktiva ort där Barbarotti och hans lokala kolleger är verksamma, ovisst var den är belägen, men den tycks ligga på lagom avstånd från Skövde. Därifrån tar nämligen Gunnar Barbarotti tåget när han i Stockholm behöver samarbeta med polisen där, för samtliga de tre försvunna författarna var bosatta i staden.

Det har gnisslat i relationen mellan Barbarotti och Eva Backman, men samtidigt som fallet med författarna som försvann rullas upp hittar de tillbaka till varann, vilket förmodligen är av godo för kommande romaner om deras effektiva arbetsgemenskap och trivsamma samliv i Villa Pickford.

Förloppet i boken sträcker sig från oktober-november 2019 till juni 2020. Det betyder att coronapandemin kommer att inverka på utredningsarbetet, med diverse krångligheter som följd. Det ger förstås också en samtids- och aktualitetskänsla, detta händer nu i den värld som är vår. Nyckeln till gåtan med författarnas försvinnanden ska visa sig finnas i deras gemensamma närvaro vid något av den litterära världens publika event, sådana som Bokmässan i Göteborg eller dess motsvarigheter i Köpenhamn, Kalmar, Kiruna och Frankfurt. Nog sagt om det.

Schack under vulkanen är en lättsamt och lekfullt hållen berättelse, en typisk Nesser, som passar alldeles utmärkt som sommartrivsam meningsfull underhållning.

▪ Christian Swalander

Bild: Håkan Nessser. Foto: Caroline Andersson Renaud

Bokomslag

Håkan Nesser
Schack under vulkanen
Albert Bonniers förlag 2021

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: