En inre resa i flera plan

Vinjettbild: Kjell Johansson.

[211201] Kjell Johanssons ”Dåligt folk” är både en spännande uppväxtskildring och en betraktelse över hur människor kan gå vilse i sina egna livslögner. Det börjar med att den pensionerade skolvaktmästaren David blir uppringd av skolans rektor, som undrar om han kan rycka in på jobbet eftersom hans efterträdare på tjänsten blivit sjuk.

David ställer upp, men när han kommer till skolan drabbas han av vad som först kan misstänkas vara en stroke eller en infarkt, men en tillkallad läkare hittar inga fysiska fel. Rektorn som känner sin gamla vaktmästare väl tror att det rört sig om en ångestattack och ser till att David får hembesök av en psykolog.

Huvuddelen av förloppet i Kjell Johanssons ”Dåligt folk” utgörs av den berättelse om sitt liv som David delger psykologen Lotti. Den episka tiden sträcker sig från mitten av förra seklet till nutid, och det är en fängslande historia som utspinner sig, en barndoms- och ungdomsskildring, som lägger grunden för den personlighet som genom förträngningens mekanismer håller tillbaka den ångest som plötsligt fick sitt genomslag i skolan.

Kjell Johansson låter handlingen utspela sig i den trakt dit han brukar förlägga sina berättelser, i Midsommarkransen och Årsta, söder om Söder, som nu gentrifierats men för inte så länge sedan beboddes av människor tillhöriga det som på sociologspråk kallades samhällets bottenskikt. Så har Kjell Johansson genom till exempel Huset vid Flon-trilogin levandegjort ett stycke Stockholmshistoria, men också öppnat för insikt om hur levnadsvillkoren sett ut för det samhällsskikt som i dag kallas prekariat.

Davids far dör och det osannolika sker att dennes bror inte bara flyttar in hos David och hans mor. Han gifter sig med modern och blir alltså Davids styvfar och hatobjekt. Denne Albin sysslar med diverse mer eller mindre obskyra affärer. Han ska så småningom visa sig vara hustrumisshandlare och suput. Men det kommer ett åttiotal då börsyran producerar de mest otroliga nyrika, och till dem kommer Albin att sälla sig. Det leder bland annat till att han rustar upp den fallfärdiga kåk där David bor till rena lyxvillan, som gör psykologen Lotti mycket förvånad. Hur kan en enkel skolvaktmästare bo så? Men på vinden hängde sig Davids mor, och där finns ännu rester av hans hemliga grotta där han i fantasin samtalade med sin pappa, dold för den fruktade styvfadern.

David berättar i jagform, det ger en illusion av uppriktighet och sanning, men med sitt fina författarhandlag osäkrar Kjell Johansson berättelsen, det blir en fråga för läsaren att förhålla sig till om huruvida David verkligen säger som det är. Eller om det möjligen är så att han ljuger eller rationaliserar, inte bara för Lotti och läsaren utan också för sig själv. Han hamnar i övre tonåren hos en fosterfamilj på en avlägsen ort. Där träffar han en flicka, men när han lämnar orten vill hon inte följa med. Men redan i bokens början har David tyckt sig se en man stå i hans trädgård och se mot huset. Denne man ska i slutet av boken ge sig till känna. Och nu är frågan, var det David som övergav den gravida Ingalill – eller var det verkligen hon som valde bort honom?

Det finns avsnitt i boken där Davids berättelse tycks släppa kontakten med Lotti och i stället upprätta en förbindelse bara med läsaren. Hit hör historien om hur han blir anhållen för mordet på sin styvfar Albin. Ja, det är en både dramatisk och gripande skildring av en människa som både är ärlig och uppriktig men samtidigt sluter sig kring sin egen gåta som Kjell Johansson skrivit. Så fint.

▪ Christian Swalander

Bild: Kjell Johansson. Foto: Sofia Runarsdotter.

Bokomslag

Kjell Johansson
Dåligt folk
Weyler 2021

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: