Årets fotograf 2022: Alison De Mars

Bild: Alison De Mars

[211227] Många av våra mest kända fotografer är kanske inte födda med en silversked i munnen, utan istället med en kamera i handen. Inte bokstavligt kanske men vid ganska unga år. Desto mer sällan hamnar kameran i handen för första gången hos en vuxen person, som hos Alison De Mars – Årets fotograf i Alba 2022.

– Jag arbetade som copywriter när min dåvarande man fick en digitalkamera i födelsedagspresent. Genast blev jag nyfiken på den och lade helt enkelt beslag på den. Tycke uppstod och jag började gå kurser och sedan en mer yrkesinriktad utbildning. Idag är jag där och arbetar både som copy och som frilansfotograf. Ibland går det att kombinera.

Allt fler stillbildsfotografer arbetar även med video, men det är inget som ännu lockar Alison De Mars.

– Till skillnad från stillbilder kräver det rörliga tid att ta till sig, och det är något jag har svårt för. Jag gillar det omedelbara hos stillbilden. Jag har inte tålamodet som krävs för video.

Ganska snart fick Alison De Mars tycke för bilder i mörka nyanser. Många kommenterade att bilderna var underexponerade, vilket hon fick påpeka var avsiktligt. Och visst skänker mörka bilder motivet ofta en speciell dramatik.

Alison De Mars har ställt ut en serie bilder från Tjernobyl på Galleri Axel i Stockholm. I Norrköping, på konsthallen NP33 under fotofestivalen Spegla, ställde hon ut bilder ur serien Sink/Swim. Vem vet, kanske återkommer något ur dessa bilder under året i Alba.

Som många andra fotografer har Alison planer på projekt som ger utmaningar. Hon fascineras av tanken på att skapa fiktiva världar och att släppa fram det sagolika. Tidigare har hon arbetat med analoga multiexponeringar utifrån befintliga landskap, men vill nu hitta andra uttryck. Hon vill också pröva att kombinera fotograferandet med andra konstarter, till exempel måleri.

Alison arbetar inte bara i ensamhet. Hon fotograferar ofta tillsammans med pojkvännen Daniel Kwon, vilket senast resulterade i en utställning på Länsmuseet i Västerås, på temat mäns våld mot kvinnor.

Från Albas sida är planen att fortsätta att publicera en ny bild den första dagen i varje månad. Varje bild kommenteras av fotografen själv. Välkommen att följa oss!

▪ Christer Wigerfelt

Bild: Alison De Mars. Självporträtt.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: