Magiskt och sensuellt om evolution för barn

ur föreställningen

[220308] Det förvånar inte att Huy Le Vo tidigare deltagit i en teaterproduktion i Norge av Michael Endes fantastiska berättelse Den oändliga historien. Oändlig och rik på magi är nämligen också den historia av Kaia Dahle Nyhus bilderbok Verden sa ja som han nu iscensatt för Regionteater Väst. Är det läge att ladda barnasinnen med framtidstro så må det väl vara nu.

Att träda in i det scenrum som skapats för denna föreställning påminner mig om den magi som erfors när Folkteatern i Göteborg hade sin barnteaterscen ”En trappa ner”.  Som att förflyttas till en sagans värld. På Regionteater Västs scen i Uddevalla uppslukas vi av ett litet teaterrum helt inbäddat i blått som hav och himmel med tre blåklädda skådespelare  som tar oss med på en snabb resa genom evolutionens förunderliga och fantastiska historia fram till hur människan blev människa och hur världen därmed också fortsatte förändras i än högre takt. Som en parafras till Jules Vernes 150-åriga roman Jorden runt på 80 dagar får vi här Jordens historia på 40 minuter.

En vidunderlig scenografi av mestadels och mångmetervis tunna textila material skapar snart en upplevelse av att befinna sig mitt i det stora världshavet, som en liten röd fisk, där allt tar avstamp.  Sedan drivs berättelsen fram i rask takt via de första och vidare till allt större landdjur, till aporna och till sist då människan.

Det utvecklar sig till en berättelse som i stora stycken förlitar sig mer på en sinnlig och fantasifull scenografi än på själva texten, förstås också på de tre läckert kostymerade skådespelarnas förmåga att berika berättelsen både mimiskt, fysiskt och med ordlösa ljud för sin unga premiärpublik av 6-7-åringar från en skola i Uddevalla.

Trots att Tove Dreimans fenomenalt vackra, färgstarka och sensuella scenografi tycks skräddarsydd för just detta rum är föreställningen också ämnad att turnera runt till den västgötska regionens för- och lågstadieskolor. 

Väntar gör inte bara en känslofylld upplevelse utan också en god språngbräda för fortsatta samtal i klassrummet om urtid och mänsklighetens utveckling på jorden. Definitivt en lektion av det sällsammare slaget. Bara fantasin kan sätta gränser för vilken fortsättning som ett barn kan förespegla sig efter detta.  För ”färdig” blir världen ju aldrig. Tveksamt dock att hålla med om att den alltid ropar odelat ”Ja” till utvecklingen? 

▪ Britt Nordberg

Bilderna: Michael Engberg, Paloma Winneth & Jenny Nilsson i ”Världen sa Ja”. Foto: Lina Ikse
Scenbild ur ”Världen sa Ja”. Foto Lina Ikse

 

Föreställning: Världen sa ja efter Kaia Dahle Nyhus bilderbok
Regi: Huy Le Vo
Scenografi & kostym: Tove Treiman
Mask: Daniel Еkerstrцm-Steen
Ljusdesign: Jonas Karlsson
Musik: Felix Bjцrklund
Ensemble: Michael Engberg, Paloma Winneth & Jenny Nilsson
Målgrupp:  Årskurs F-3
Regionteater Väst

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: