Stig Bergling blir spännande i ny inramning

Bild: Jonas Bonnier.

[220321] Jonas Bonnier har i sitt författarskap kommit att etablera en egen subgenre inom den svenska kriminallitteraturen, genom att han väver samman autentiska fall med fiktivt material, vilket kan leda till fängslande historier men på viss bekostnad av dokumentär trovärdighet.

Han har tidigare tagit sig an det berömda helikopterrånet och den bisarra mordhistorien i Knutby. Nu har han spunnit en, det kan gott sägas från början, mycket läsvärd och spännande historia kring spionen Stig Bergling, som under 1970-talet försåg Sovjetunionen med uppgifter om svenska försvarshemligheter. ”Spionen Bergling” har sin litterära styrka i fiktionen, den dramaturgi som byggs upp kring den inte alltför spännande gestalten Stig Bergling.

Stig Bergling inledde sitt yrkesliv som polis, och kom snart att hamna i administrativa och utredande uppgifter. Han gick över till försvarets säkerhetstjänst och reste bland annat runt och inspekterade hemliga försvarsanläggningar. För att göra detta behövde han tillgång till uppgifter om var dessa var belägna. Uppgifterna fanns i en hemlig pärm. Bergling fann det praktiskt att kopiera innehållet, så att han hade egen tillgång till det. Han var inte personligen omtyckt på arbetsplatsen, och blev till sist mer eller mindre utsparkad, vilket ledde till att han snart befann sig i FN-tjänst i Mellanöstern.

Även om Bergling hade påtagliga samarbetsbesvär på arbetsplatser och få personliga vänner hade han lätt att få kontakt med kvinnor. En av dem följde, fastän gift på annat håll, med honom till Beirut, där paret levde ett kostnadskrävande liv. Får man tro Jonas Bonnier var det på grund av den dyrbara livsstilen som Bergling bestämde sig för att till Sovjetunionen erbjuda den kopierade pärm med material om svenska försvarsanläggningar han sedan ett par år hade liggande. Ett ofattbart klumpigt närmande till Sovjets beskickning ledde i alla fall till att affären blev av och så var spionkarriären inledd.

Den kom att pågå under större delen av 1970-talet, och har sedan nystats upp i detalj i förundersökningar och annan litteratur. Bergling blev en flitig resenär till Östberlin, något han lyckades väl med att dölja, men en ny kvinna i hans liv angav honom efter ett gräl till polisen. Den gången lyckades han slingra sig loss, men han kom också att bli mer vidlyftig i sin livsstil och risktagande i sin verksamhet.

Endast den biografiska historien om Bergling hade knappast utgjort ett romanstoff intressant nog för en nutida läsare. Alltså inför Jonas Bonnier två ytterligare huvudpersoner i boken, väl så intressanta som Bergling och med kapacitet att få honom involverad i intriger han inte själv har någon överblick över men som gör berättelsen om honom till en riktigt laddad kriminalhistoria. Den ene av dessa personer är en ung tjänsteman i som omväxlande arbetar på UD och Justitiedepartementet. Han blir bekant med Bergling, och blir på olika sätt inblandad i hans liv, till en början och till synes på ett ganska trivialt plan, men spänningen kring honom stiger under berättelsens gång.

Den andra (eller tredje) huvudpersonen är en ung kvinna, dotter till en högt uppsatt sovjetisk tjänsteman, och med både hemliga uppdrag och en egen kriminell firma som gör henne mycket förmögen. Här kan Jonas Bonnier använda material som efter Sovjetunionens fall kommit fram om den sovjetiska nomenklaturan. Och som får en bitter aktualitet genom de händelser som nu utspelar sig i Ukraina, och som åter satt ljuset på hur en självutnämnd rysk elit berikar sig och lever i närmast obegriplig lyx.

Stig Bergling åker som bekant fast till sist. Det blir den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet som står för gripandet och som tvingar fram ett erkännande. Bergling döms till livstid. Sista delen av ”Spionen Bergling” behandlar den spektakulära flykt han tillsammans med sin hustru genomförde, från Rinkeby via Åland till Finland och vidare till Sovjet. Väl över gränsen firas det med bubbel. Men för de två övriga huvudpersonerna återstår en uppgörelse som bjuder läsaren på en rejäl överraskning och väl motiverar Jonas Bonniers position som en av de mest drivna och läsvärda svenska kriminalförfattarna just nu.

▪ Christian Swalander

Bild: Jonas Bonnier. Foto: Fredrik Hjertling.

Bokomslag
Jonas Bonnier
Spionen Bergling
Bonniers 2022

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: