Kronogården lät sig inte provoceras

SVT-sändning från Trollhättan

[220513] Och så fick också Trollhättan till sist besök av Rasmus Paludan. Eller hans valmöte som han har valt att kalla det själv. Rasmus Paludan är partiledare för högerextrema Stram kurs. Han höll i går, torsdagen den 12:e maj 2022, valmöten i Västra Frölunda, Borås och till sist Trollhättan. Överallt var det lugnt, även om ibland stämningen blev hotfull. I Trollhättan greps en man misstänkt för brott för att han spottade på en polis. Sammanlagt sju personer omhändertogs.

”Många starka känslor, men inga våldsamheter”,  sammanfattar polisen besöket i Trollhättan på radio P4.

Egentligen ville Paludan stå och ha sitt möte på Kronogården, men det fick han inte. I stället blev han hänvisad att stå nere vid slussområdet, vid Trollhätte kanal, Göta älv. Paludan säger att han är besviken över att han inte fick stå på Kronogården och att han kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

”Redan ett par timmar innan valmötet hade polisen spärrat av ett stort område där Rasmus Paludan skulle stå. Man stoppade även all trafik i närheten”, skriver TTELA, den lokala morgontidningen. Likt i Borås stod Rasmus Paludan långt ifrån sin publik och med vatten emellan. Polisen hade placerat honom strategiskt långt borta från publiken, där han kunde göra minst skada. Enligt polisen befann sig runt 150 personer på platsen.

Vi bor på Kronogården. Vårt område är ett så kallat riskområde. Här bor många invandrare och det har varit stökigt här ibland. Jag, som är pessimist, är övertygad om att det hade blivit stökigt på Kronogården om Paludan fått komma hit. Ingen vill väl ha honom in på knuten? Min man däremot, optimisten, tror att det kunnat gå lugnt till. Vi får väl hoppas att han hade rätt. Och verkligen hoppas att Paludan inte får rätt i sin överklagan och därmed får möjlighet att komma till Trollhättan igen innan valet i höst och då till vårt fina Kronogården.

”Lite dumt, onödigt. Ser ingen poäng med det, utan att bara skapa kaos.” En kommentar från ett ögonvittne från i går kväll angående Rasmus Paludans Koranbränningar.

På Kronogården hade Ung Fritid mobiliserat stort inför Paludans besök. Det ordnades två fotbollsturneringar för ungdomar med fina priser på torsdag kväll samtidigt som Paludan brände Koraner vid slussområdet. Gruppen bakom det fina initiativet har anställda på områdets egen fotbollsklubb, IFK Trollhättan. Man lyckades att behålla ungdomarna på Kronogården och stämningen var fin, när det sparkades boll på en av rinkarna vid Kronogårds torg.

I natt brann en bil i området. Ingen misstänkt har hittats enligt polisen. Inte heller kan man direkt koppla bilbranden till Rasmus Paludans besök. Men ibland känns det som man alltid vill koppla alla stadens problem till just Kronogården. Nyligen stod det i TTELA att en bil brann ”i närheten av Kronogården”. Fortsatte man att läsa framkom det att bilen brunnit i ett närliggande bostadsområde, men ingen rök utan eld. Snart är det sommar. Jag hoppas att Rasmus Paludan tar en lång semester.

▪ Tuula Polojärvi

Bilden är en skärmdump (beskuren) från SVT:s nyhetssändning.

Läs mer om Ung Fritid i Trollhättan här

Krönikeförfattaren har tidigare skrivit en serie krönikor om livet i Trollhättan under rubriken ”I Trollhättan däremot”
Dem hittar ni här.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: