Trollen vann valet?

I trollskogen.

[220915] Vi är många som fick något ångestladdat i blick när vi såg den låga nivån på både allmänna debatten och politikernas osakliga utspel. Visst var vi väl till mans förberedda på påhopp av olika slag och visst fanns det gott om dem. Men det var inte de personliga påhoppen som bäst speglar debatten inför valet.

I en politisk debatt fångas man av de frågor som dyker upp. Mängden frågor blir samtidigt en nyckel till vilket parti man väljer att lägga sin röst på, regionalt, kommunalt och på riksnivå. Men istället fick vi en valdebatt som saknade många frågeställningar. Den strategiskt viktigaste frågan är den om klimatet. Floder i Europs sinade och skogar brann. Men i Sverige såg vi inget av detta. Den stora klimatkrisen reducerades istället till ett alltför högt pris på bensinen i det allmänna medvetandet, varpå politiker från alla läger lovade att kompensera för prishöjningen. Så var det lilla problemet avvärjt.

Istället expanderade debatten om kriminaliteten i våra segregerade förorter, (utom överklassens segregerade områden) där förslagen haglade: Språktester i förskolan, Adhd-tester likaså, och om att utvisa hela familen om någon av dem begår ett brott.Tidningen ETC visade att Sverigedemokraterna betalat mängder av nättroll för att driva upp imläggen till hög nivå. Alla andra troll gör resten av arbetet gratis. Därmed lockades ”gammelmedierna” att agera som förväntat; de ser något som händer som ligger nära nyhetslogiken och förstärker trolldomen. Det vi får ta del av är en politisk debatt orkestrerad av högerpartierna. I SVT:s program Agenda fullföljde man tankegången genom att fråga om man kan kalla SD rasistiskt när så många röstar på det partiet.

Själv fick jag nog av den politiska teatern och stängde av bruset. Istället gick jag och poströstade. Frågan om klimatet tränger sig dock obevekligt på oberoende av priset på bensinen. Möjligen redan till nästa val.

▪ Christer Wigerfelt

Bild: I trollskogen.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: