Maggie Haberman – Confidence Man. Berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall

[221221] Nyligen tillkännagav Donald Trump att han har för avsikt att ställa upp i presidentvalet 2024. Jag tror en utbredd reaktion på det var en tung suck: mardrömmen lever, UAS:s förmodligen genom tiderna mest inkompetente president kan åter drabba landet och världen. Trumps oberäkneliga machinationer i världspolitiken har ju visat vilken fara han skulle kunna utgöra i de internationella relationerna om han får chansen på nytt. Redan när han valdes till president 2012 framstod det ju som både gåtfullt och skrämmande att något sådant kunde hända.

Den som önskar fördjupa sig i hur Trump tog sig fram till att bli den demokratiska världens mäktigaste man kan med fördel läsa Maggie Habermans Confidence Man. Maggie Haberman är en av USA:s mest erfarna och kunniga politiska journalister. Här följer hon Trump från vaggan till stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. Hon berättar om hur Trump lyckades få sin ärvda fastighetsförmögenhet att växa i ett New York som på den tiden präglades av korrumperad politik och utbredd brottslighet i näringslivet.

Fram träder bilden av en narcissistisk personlighet med paranoida drag. Han hade turen att i presidentvalet ställas mot den djupt och oförtjänt impopulära Hillary Clinton, som, han dessutom smädade och förtalade så fort han fick chansen. Mest dramatisk blir skildringen av Trump när han inser att han förlorat valet 2016, och genast inleder sina intriger för att försöka omkullkasta valutgången.

Confidence Man är en oerhört initerad berättelse om Donald Trumps karriär och personlighet. Vad man kan sakna är en djupare ideologisk och sociologisk analys av de strömningar och stämningar i det amerikanska samhället som bar fram honom.

/Christian Swalander

 

bokomslag

Maggie Haberman
Confidence Man. Berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall
Översättare: Margareta Eklöf, Manne Svensson
Albert Bonniers förlag 2022

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: