Episk film om det unga paret på Stormskär

stormskärs Maja

[240424] Det blev en film blev på svenska, ja, på åländsk dialekt och det var är inte självklart i Finland. För alla vet ju att man talar svenska på Åland och att Åland tillhör Finland? Filmen om konstnären Helene Schjerfbeck, gjordes till exempel på finska, trots att Schjerfbeck var svenskspråkig. Man har länge trott i Finland att en film på svenska i Finland inte skulle nå en stor publik, men så fel man hade i fallet med filmen Stormskärs Maja. Den har setts av över en halv miljon finländare sen premiären där  i januari i år.

Maja blir, mot sin vilja, bortgift med den unge Janne från nästgårds. Janne är den tredje i en brödraskara och ärver därför ingen mark, men han har ändå stora planer för sig själv och sin blivande hustru Maja. Hans plan är att gifta sig med Maja och flytta ut till Stormskär, bygga ett hus där och livnära sig på fiske.

För att bygga huset behöver han ett lån, och han får ett lån, som han lovar att betala tillbaka inom fem år med ränta. Janne vet att han vill ha Maja till sin hustru, Maja är inte lika övertygad om att Janne är rätt man för henne. Bröllopsnatten blir nog inte som någon av dem tänkt sig, men Janne visar sig vara en man med både humor och tålamod och han tvingar sig inte på Maja.

Det unga paret seglar ut till Stormskär. Tillsammans med sina släktingar, bygger de sen ett hus på skäret. Janne fortsätter att försäkra Maja om att hon får vara den hon är och säger till Maja att de är fria att utforma sina liv som de vill ute på Stormskär. Det dröjer inte så länge innan Maja inser vilken speciell man Janne är, och att han älskar henne för den hon är. Och vem är då Maja? Jo, en lika frihetslängtande människa som Janne. Tillsammans på Stormskär är de fria att utforma sina liv på det sätt som passar just dem båda bäst. När Maja blir gravid, inser de båda att de vill ha flera barn, en av varje sort. Och familjen fortsätter att kämpa på Stormskär, trots motgångar.

Filmen bygger på författaren Anni Blomqvists åländska 1800-tals epos om skärgårdsflickan Majas liv ute på det vindpinade Stormskäret. Filmen är den största svenskspråkiga filmproduktionen någonsin i Finland och den hade en budget på 4,2 miljoner Euro. Regissören och tillika manusförfattaren Tiina Lymi har lyckats göra en stor episk film om det unga paret på Stormskär. Tiina Lymi har en lång karriär som skådespelare i Finland och på senare år har hon även skrivit manus till TV-serier och film och även regisserat några av dem. Hon är fortfarande även verksam som skådespelare.

Filmens feministiska budskap har på vissa håll väckt kritik, men jag tycker att filmens huvudperson Maja och hennes man Janne är fina feminister, fria och jämlika i sitt eget lilla liv. Kritiken grundar sig på att att Maja inte kunnat vara så fri, som hon är i filmen på den tiden hon levde i. Men hur det än är med det, är paret på Stormskär och deras förhållande, är något att sträva efter.

Tyvärr har Stormskärs Maja inte nått en stor publik i Sverige. Jag tror att det fortfarande är svårt för svenskar att se något intressant i finsk film, om det inte råkar vara en film av Aki Kaurismäki. Och det är synd, för Stormskärs Maja är värd en stor publik även i Sverige.

▪ Tuula Polojärvi

Bilden: Ur filmen. Huvudrollsinnehavarna Amanda Jansson och Linus Troedsson (Nordisk Film)

Stormskärs Maja

REGI: Tiina Lymi
SKÅDESPELARE: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Desmond Eastwood, Tony Doyle
ORIGINALTITEL: Stormskärs Maja
ORIGINALSPRÅK: Svenska
PREMIÄR: 2024-04-19 (tidigare visad på Göteborg filmfestival)
ÅLDERSGRÄNS: Från 11 år:

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: