Det finns fortfarande ett hål på den svenska kokboksmarknaden

Jonas Cramby – Kinamat varje dag, Vegetarisk kinamat varje dag

När Natur & Kultur nu ger ut en kinesisk kokbok, egentligen två men mer om det senare, så slår det mig att det finns ett hål på den svenska marknaden, ett utrymme för en modern kinesisk kokbok med ett modernt tilltal bortom de rena receptsamlingarna.
Jonas Crambys Kinamat varje dag är en sådan bok. I min värld handlar en modern kokbok alltid om tilltalet och vilken berättelse som är knutna till recepten. Läs mer

Något att sätta i händerna på den ovane kocken

Mathias Dahlgren – Kokbok för grå dagar

Jag är förtjust i Mathias Dahlgrens senare kokböcker; Hemkunskap, Rutabaga och den nya Kokbok för grå dagar.

Kokbok för grå dagar är just det; de grå dagarnas bristande magi går som en röd tråd genom boken och recepten/matlagningen tar spjärn mot den ofta trista grundtonen under vinterhalvåret. Det är lekfullt och igenkännande. Läs mer

Hemkunskap för nybörjare – och andra

Mattias Dahlgren – Hemkunskap
bokomslag

författarporträttDet är lika bra att krypa till korset direkt. Jag är passionerat förtjust i mat och matlagning. Hur jag förhåller mig till mat och värderar mat har kommit att prägla en stor del av min personlighet, av hur jag ser på mig själv och på livet. Läs mer