Mycket mer än äventyrsberättelse för tonåringar

[140712] Det är någonting magiskt med gamla foton. Jag har alltid fascinerats av ögonen som tittar på mig genom tiden. Det är jag inte ensam om. Författaren Ransom Riggs har i böckerna om Miss Peregrine och hennes barnhem byggt en bitvis hisnade och magisk berättelse om besynnerliga barn och tidsloopar, som illustreras med och inspirerats av autentiska gamla foton.

Andra delen, som just kommit ut, börjar med att Jacob, som liten, får höra fantastiska historier om ett barnhem på en avlägsen ö där hans farfar bodde under andra världskriget. Farfar visar honom bilder på märkliga, ”besynnerliga” barn. En flicka som kan sväva över marken, en pojke som inne i sig har levande bin och som kan släppa ut dem när han vill, en flicka som kan styra växtligheten och få en trädgård att växa i rekordfart och en annan flicka som kan tända eldar med sina händer. Farfar berättar också om monstren som vill åt dem, om onda väsen och tomgastar.

När Jacob blir äldre tänker han att berättelserna måste handlat om kriget och om en verklig flykt undan nazister. Han, som trott på sin farfar, känner sig lurad och nästan besviken, och när farfadern börjar prata om att ”de”, monstren, är tillbaka och att han måste försvara sig, tror alla, inklusive Jacob, att han yrar.

Så småningom inser Jacob att farfaderns berättelser var sanna. När han söker upp det gamla barnhemmet, för att komma över sin sorg efter farfaderns död, hittar han en tidsloop och möter alla de barn han hört om under sin barndom.

Där börjar en sinnrikt hopsatt berättelse som innehåller flera olika tidsplan, där verklig nutid och dåtid möter magiska platser och mängder av fantastiska väsen. Det är en klassisk kamp mellan ont och gott och Ransom Riggs knyter ihop motiv som vi känner igen från andra sagor och myter med sina egna påhitt.

Bitvis är dialogerna inte helt lyckade, men på det hela taget är det välskrivet, snyggt komponerat och framförallt är det en fantastisk idé. Hela tiden illustreras de otroliga berättelserna med foton på de olika personerna eller situationerna. Det är fantasieggande och även om jag inte alltid helt hänger med i logiken kring tidslooparna, de olika ingångarna till dem och hur de här barnen egentligen kan undgå att åldras och därmed också skjuta upp sin död, så accepterar jag den.

Boken klassas av förlaget Rabén & Sjögren som lämplig för 12–15-åringar. Jag vet inte riktigt om det beror på att huvudpersonen Jacob är 16 år. Det brukar ju vara kutym att tänka att barn vill läsa om någon som är lagom mycket äldre än de själva.

Åldersklassning av böcker är en delikat och svår hantering. Vissa berättelser gör man en otjänst genom att sortera in i fack. Det här är definitivt en sådan. Ingenting ont om 15-åringars förmåga att se och tolka litterära referenser eller att se farfar Abes monster som allegorier över nazismen och de resonemang om normalitet och utanförskap som de udda barnens öde ger upphov till, men nog tror jag att en vuxen publik kan ha minst lika stor glädje av Ransom Riggs världar som en person i lägre tonåren. Minns ni hur Harry Potter-böckerna efterhand gavs ut med olika omslag, varav ett var vuxenanpassat? Så att vuxna skulle kunna läsa dem på tunnelbanan eller bussen utan att skämmas?

Den gångenvar det 9-12 åringar som var den, av bokhandeln och förlagen, förväntade och utpekade målgruppen och jag tror att även de mycket väl skulle kunna ta till sig berättelserna om de besynnerliga barnen i Riggs berättelser, även om de innehåller delar som är skrämmande ibland.

Jag vet inte hur bra de här böckerna sålt i Sverige, men den försa delen låg länge på New York Times bästsäljarlista och det innebär nog att fler än tonåringarna tagit dem till sig.

Det ryktas om en filmatisering av Tim Burton. Kanske kan det göra att vi får fler böcker om de besynnerliga barnen. Såväl del ett som del två slutar i en sorts cliffhangers som gör att i alla fall jag vill veta mer.

Nyfiken på Ransom Riggs? Gå till hans hemsida . Där finns fakta om hans övriga skrivande och filmskapande. Här finns också ledtrådar till en del av motiven i böckerna. Jacobs längtan till äventyr och hans barndomsdrömmar om att bli upptäcktsresande anar man till exempel, kan vara Ransom Riggs egna när man ser hemsidans kortfilmer och hans resereportage (se till exempel http://www.ransomriggs.com/blog/2011/1/6/strange-geographies-travel-essays-with-a-twist.html )

Riggs fascination inför gamla foton har också resulterat i ytterligare en bok; Talking pictures 

Jag anar också att Riggs är en person det skulle vara roligt att hamna bredvid under en långdragen middag. Kanske skulle han berätta ”allt du behöver veta om duschscenen i Psyko” eller så kunde vi prata om Sherlock Holmes, som han också skrivit en faktabok om.

Men – tills ni eller jag hamnar på den där middagen får vi hålla tillgodo med att läsa Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn och låta fantasin flyga en smula.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Ransom Riggs
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Del 2 Spökstaden 
Övers. Jan Risheden
Rabén & Sjögren 2014

bokomslag

Ransom Riggs
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Del 1
Övers. Sanne Näsling
Rabén & Sjögren 2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: