Seriös belysning av våra skuggsidor

Bokomslag

[151006] katarina-wennstam.100x65pxKatarina Wennstam fortsätter att i spänningsromanens form granska det svenska samhällets maktordning i skärningen mellan kön och klass. Det handlar om övergrepp både sexuellt och när det gäller rättsutövningen.

När den svenska deckarlitteraturen är som bäst vårdar den ett gammalt och beprövat recept som av Georg Brandes formulerades som att ställa problem under debatt. På senare år har det kommit mer i skymundan för bisarra blodsorgier och kvasivetenskapligt blarr som hos pseudonymerna Lars Kepler och Michael Mortimer. Därför känns det bra att konstatera att Katarina Wennstam fortsätter att kritisera aktuella samhällsförhållanden på en realistisk och trovärdig nivå.

Skymningsflickan handlar om hur två unga kvinnor blir offer för en våldtäktsman som också är läkare och som sådan har särskilda möjligheter att vinna förtroende. Molly och Miranda är i femtonårsåldern när övergreppen sker, och för en av dem går det riktigt illa, hon kommer att ta sitt liv innan Katarina Wennstams stadigvarande huvudpersoner polisen Charlotta Lugn och juristen Shirin Sundin hinner komma någon vart med den utredning som blivit nerlagd men som de lyckas återuppta.

Katarina Wennstam är ju väl inläst på sitt ämne och besitter stor kännedom både sociologiskt om hur situationen kan gestalta sig för unga utsatta kvinnor och kriminologiskt om hur våldtäktsutredningar och våldtäktsmål i domstolarna brukar gå till. En stor del av bokens material har alltså en mycket autentisk prägel, men Katarina Wennstam lyckas också genom sin livfulla gestaltning och effektiva handling ytterligare problematisera det som brukar kallas samhällets könsmaktsordning. Det finns en kontrollerad vrede i botten, och ett rättspatos som tränger igenom texten och skärper den kritiska appellen till läsaren.

Charlotta Lugn råkar bo i samma hus som den utsatta Molly, som hon får kontakt med i samband med att polisen ingriper när Molly får ett sammanbrott och en störd granne slår sönder dörren till lägenheten där hon bor med sin ofta frånvarande pappa. Så rullas historien upp, den nedlagda utredningen väcks till liv och Shirin Sundin engageras i fallet.

Samtidigt får rektorn i skolan där flickorna går ett hotfullt mail om att någon planerar att genomföra ett attentat. Rektorn tänker på de massakrer som ägt rum i skolor i USA och på andra håll och utlöser stort larm. En polisutredning inleds och så småningom pekar spåren mot en ung man som är vän till Molly och Miranda. Han hör också till bokens centrala gestalter, och även hans motiv och upplevelse av rättssamhällets tillkortakommanden får betydelse för handlingen.

Katarina Wennstam visar hur det ofta finns en lång historia av övergrepp hos de gärningsmän som ägnar sig åt att systematiskt jaga unga kvinnor på nätet och försöker försätta dem i situationer där de kan utpressas, till exempel genom att de låtit sig fotograferas avklädda. Inträffar sedan ett fysiskt övergrepp blir det ofta en fråga om ord mot ord om saken alls anmäls. Katarina Wennstam lyfter, givetvis, fram de egendomliga domar som ofta faller i våldtäktsmål eller mål gällande andra former av sexuella övergrepp. Sovande gärningsmän, berusade, sovande eller lättklädda offer och så vidare, det finns som bekant många skäl till friande domar.

Skymningsflickan är en aning kantigt tillyxad här och där, någon anstrykning av predikoton kan förnimmas ibland. Men det är en spännande historia, med ett viktigt ärende. Gott så.

▪ Christian Swalander

BokomslagKatarina Wennstam
Skymningsflickan
Bonniers 2015

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: