Michael Moore får brev från Irak

[050414] Amerikanska soldater i Irak har skickat brev till Michael Moore. Breven genomsyras av total förtroendekris, känslor av meningslöshet och enorm vrede mot president George W. Bush.

Michael Moore hyllas som sann patriot i brev från soldater, från deras anhöriga och från krigsveteraner i det urval av brev som sammanställts i ”Brev från en krigszon”. Boken gavs ut innan presidentvalet hösten 2004 och är det senaste dokumentet i Moores granskning av USA:s roll i världspolitiken och av president Bush och hans tid vid makten.

De flesta som skriver breven har sett filmen Fahrenheit 9/11, där Moore ifrågasätter kriget i Irak och USA:s regering. Andra har läst någon av hans tidigare böcker, som ”Korkade Vita män” 2003 och ”Vem har snott mitt land” 2004, eller sett filmen ”Bowling for Columbine” från 2002.

Att sammanställa en bok som den här ger trovärdighet åt Moores tidigare böcker och filmer. Breven från dem som tjänstgör inom det militära, och som sett till exempel Fahrenheit 9/11, uttrycker inte missnöje med filmen utan med överbefälhavare president Bush.

Kritiken både av landets ledning och av orsakerna till varför USA befinner sig i Irak har fått brevskrivarna att nicka igenkännande. De talar om bristande organisation och om placeringar där de bara väntar och fördriver tid, eller upplevelser av militära och civila förluster och känslan av att ha blivit utnyttjad.

Många berättar om hur de som 17-åringar skrev in sig i det militära, lockade av betald högskoleutbildning. Många utrycker bitterhet för att de nu måste riskera sitt liv – inte för att försvara sitt land, inte för att skydda det irakiska folkets rättigheter, utan för att ”…plundra den irakiska oljan”. Alla brev talar om bristen på förtroende för sin ledare.

” …Bush är en lögnaktig, manipulativ skitstövel som inte bryr sig ett dugg om hur det går för dem som tjänstgör i uniform.” Sean Huze, gruppchef i USA:s marinkår.

”Var finns massförstörelsevapnen? Varför är vi egentligen i Irak? Varför i helvete dör våra soldater? Mr Bush, på vilket sätt är vi säkrare nu än innan ni stal er post? Jay

”…ge mig ett skäl att stödja min chef [Bush] när mina vapenbröder och –systrar dör i ett krig som inte verkar ha något annat mål än ekonomisk vinning.” överfurir Ben Barlow, ur ett brev han skriver att han skickade till presidenten efter att ha sett Fahrenheit 9/11.

”Varenda soldat som dött i Irak har dött förgäves. Alla civila som dött har dött förgäves. För ingenting. Inte ett jävla dugg.” M.B, mamma till en soldat.

En del väljer att skriva anonymt. Michael Moores alster, berättar några av breven, anses av många överordnade som uppvigling och hot mot den militära moralen. Flera av soldaterna ser omkringsmusslade piratkopior av Fahrenheit 9/11 och har tillgång till information via Moores hemsida.

Brev från en krigszon är en skrämmande och sorglig läsning, särskilt med tanke på dem som fortfarande befinner sig i Irak, soldater som civila. Och med tanke på att Bush blev omvald att styra USA ytterligare fyra år.

▪ Inga-Bodil Hermansson

bokomslag
Michael Moore
Brev från en krigszon
Ordfront 2005

Michael Moores hemsida:
http://www.michaelmoore.com

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: