D Muttants Mission

[050922] Av och med Maya Hald
Ett gästspel av Riksteatern/Jam, på Pusterviksteatern 19 och 20 september 2005
Consiglière: Tove Sahlin

Maya Hald är en kraftfull och valkyriaaktig blondin i svarta trikåer. Hon kör in en hylla med fack på scenen. Och i varje fack ligger ett symboliskt föremål av en viss färg. Till exempel ett gristryne. Så låtsas hon att publiken får välja vilket nummer hon skall framföra. Men i själva verket gör hon precis som hon vill. För hon framför alla sina nummer. Och alla handlar de om att gestalta kvinnlig styrka eller kvinnoförtryck.

Det är ju behjärtansvärt och viktigt. Men på något vis blir allt ganska vagt och otydligt.

Förutom en semester i solstol på playan i Rio handlar det mest om att närapå-rappa och ha rätt därtill fastän man bara är en stor vit blond medelklasstjej från Sverige. Och så om att ha rätt att vara stolt för det man har mellan bena och kalla det fitta. Och om att ha rätt att bära tyllkjolar och gristryne och låta som miss Piggy men göra karatésparkar.

Först på slutet kommer lite allvar: det handlar om att man inte skall behöva skämmas för att man blivit våldtagen. Och om att karlar måste säga ifrån att de inte gillar att andra karlar våldtar.

Det är svårt att tro att någon i publiken inte redan från början håller med om allt. Men vad blir då behållningen av denna korta och ganska amatörmässiga underhållning? Kanske just den unga publiken: killar och tjejer som medvetet valt att ägna kvällen åt en föreställning som propagerar för jämställdhet och mot könsrollsförtryck. De applåderar Maya Hald. Och jag applåderar dem.

/Kajsa Öberg Lindsten

▪ Kajsa Öberg Lindsten
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: