Extra Ordinär – ganska ordinär

[051024] Ibland är det kul att läsa böcker som är roliga. Men alla kul böcker är inte roliga. Nu kan någon invända att det beror på vem som läser, och det är ju sant. Men de båda designer som skapat denna bok har i varje fall inte min syn på humor eller på vad som är kreativt.

Tanken är helt okej. Den går ut på att använda bruksföremål på oväntat sätt. Om att se det som inte är uppenbart. Om att lära sig tänka utanför invanda associationsbanor och mönster. Så långt håller jag med, felet är att ahaupplevelsen inte infinner sig. Man kan göra en väska av en BeHå. Man kan göra en tvättpåse av en kjol. Man kan göra ljushållare av toarullar. I det sista fallet är det direkt livsfarligt med tanke på brandrisken, dessutom. Riktigt kul är det i varje fall inte. Då är barnens användning av tomma toarullar med ballong eller kondom som utmärkta slangbellor en rejäl uppfinning. Kondomen i denna bok används bl.a. som handtagsklädsel på tennisracketar. Möjligen kan det omöjliga att racketen blir ännu halare vara en omöjlighetens innovation.

Jag begriper att det är det oanvändbara som är en finess i sig. Men det håller inte heller i denna bok, därtill är det alltför användbart. Man kan faktiskt använda en knippe spaghetti som borste.

Det behövs böcker av denna typ, något som ställer tankarna på huvudet. Det behövs någon som gör det vansinniga, som Wilks drivvedskonstruktion vid Kullen, men då får man inte sucka åt vansinnet. Då måste man antingen bli arg, förvånad, ahaupplevd eller på något sätt provocerad. Det enda som provocerar i denna bok är det löjliga, att den ser sin läsare som mindre vetande och mer fyrkantiga än någon i min bekantskapskrets inklusive mig själv. Månne fungerar den i USA. Avloppsrensaren kan man möjligen prova, fastsugen i väggen kan den vara en handdukshängare, eller sammankopplad med en ytterligare avloppsrensare ett muskelträningsredskap? Det kan man testa, men glöm brödskivan som musmatta och använd aldrig en korkskruv när du ska klättra uppför en brant klippa.

Alltså. Bra och kul idé, men för taffligt genomförd. Säkert skrattar någon här och var, men om boken ökar kreativiteten är mycket tveksamt.

▪ Uno Nilsson

Bokomslag
Hisako Ichiki/Takao Umehara
Extra Ordinär: en bok som släpper loss din kreativitet
Svenska Förlaget 2005

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: