Pleasure

[060309] Riksteatern gästspelar på Pustervik
Manus och regi Lisa Langseth
Medverkande Iso Porovic, Jakob Tamm, David Weiss och Ingmar Virta
Scenografi Ulla Dahlström

Pleasure är en pjäs om sexhandel, men enligt författarinnan och regissören Lisa Langseth handlar den om jakten på lyckan. Fyra män sitter på en bar och berättar om var sin sexuell upplevelse där den gemensamma nämnaren är pengar.

Viktor berättar om hur han träffar en fantastisk tjej på semestern i Thailand, som han tror värdinnans dotter men som avslöjar sig som en fulländad sexualakrobat som naturligtvis kräver kulor som ersättning. Adjunkten Nils på språkresa i Moskva blir uppraggad av ett stilig kvinna som mot ersättning sätter fart på hans åldrande och lätt sovande hormoner.

Operaregissören Simon kan däremot inte sova och för att han ska komma till ro i sitt hotellrum får portieren skicka upp en ren yngling, ytterligare en köpt kärlek.

Otäckast är den upplevelse som Mats råkar ut för när och två av hans kompisar ska fixa en hora till kusinen som sitter i rullstol. Två ryska kvinnor (sexslavar?) rånar mannen i rullstolen och när Mats och kompisarna hittar den ena av dem, den yngre, utkräver de de tjänster av henne som de redan har betalat för, sätter på henne alla tre.

Dessa män, säjer författarinnan, ”bär på en dröm om att bli förlösta”. ”Verklighetsflykt”, är ett annat ord hon använder. Tyvärr är det som visas faktiskt verkligheten, drifterna som styr oss, som kräver offer av oss, som får oss att begå handlingar som vi inte förstår. Sköna Helenas ögon sjösatte hundratals skepp.

Det är mer än tretusen år sedan och man tycker att vi borde ha lärt oss att hantera våra drifter. Det tycker i alla fall Anna Lindhs Minnesfond som har som målsättning att ”bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor” och därför har varit med och bekostat den här föreställningen.

De fyra skådespelarna kommer från Teater Västernorrland och de lägger ner kunnande och energi på pjäsen Pleasure, som berättar istället för att visa. Sånt blir sällan bra teater, men fungerar som diskussionsunderlag. Vi ska vara tacksamma för att Riksteatern besöker oss. Den bra på att skapa debatter i angelägna ämnen, vilket är mer än man kan säja om våra egna scener i Göteborg.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: