Forest of Illusion – Dreams of grandpa Chan and grandma Chan

[060822] Dockteatern Ka Bong Lao från Laos gästar Lagerträdhuset, Trädgårdföreningen 20-21 augusti
Göteborg Dans och Teaterfestival 2006
Pjäs, produktion, regi och musikval: Leuthmany Insisienmay
Medverkande: Vixaysak Thalasin, Lemthiphy, Vanalet, Lttanakone Insisiengmay, Souksakhone Sinhthavong, Khonesavanh

Dockteater från Laos. Det är fem män och en kvinna i svarta kläder som tillsammans skapar och styr enkla och roliga dockor av pinnar, kvastar, tygskynken och kokosnötter. Trots sin enkelhet får dockorna genast starka och egensinniga karaktärer. De låter sig inte bara styras av dockspelarna – de reagerar också på dem: Stryker smeksamt huvudet mot dem, eller nafsar efter dem, eller kritiserar den dockspelare som med alltför stark inlevelse börjar mima det som dockan just skall göra: gurgla sig och spotta ut tandborstvattnet.

Dockspelarna rör sig över scenen med dockorna mellan sig. Och deras ansikten är fulla av uttryck när de lånar dockorna sina röster och lemmar – plötsligt har dockan fått ett par stora människofötter. Men vad det egentligen är för berättelse de spelar upp måste man kika i programmet för att förstå.

Den handlar om ett gammalt bondepar med spretiga tunna lemmar, som av de andar som besjälar allt och alla luras ut på en lång och mystisk resa. Och under den resan möter de egendomlig och skojiga figurer: månbarnen, kokosnötspojken och så farbror Samuraj – en ilsken gubbe som hela tiden vill banka dem i huvudet med sin käpp. Tillslut kommer åldringarna tillbaka och makas ner i sin säng av ömsinta dockspelarhänder. Och sedan smyger alla dockspelarna ut på tå, med fingret mot läpparna: hysssh!

När det är barnteater kan man tycka att det allra roligaste ändå är publiken. Här var det inte så, för publiken var nästan hundraprocentigt vuxen. Men det är ändå roligt att se hur man själv och hela den vuxna publik som fyllde lokalen faktiskt blev djupt gripen av föreställningen. Fast den var så enkel, och fast man inte riktigt kunde hänga med i handlingen.

/ Kajsa Öberg Lindsten

▪ Kajsa Öberg Lindsten
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: