Amid the Clouds

[060825] Mehr Theatrical Group/ Amir Reza Koohestani
Angeredsteatern 23 – 24 augusti
Göteborg Dans och Teaterfestival 2006
Pjäs och regi: Amir Reza Koohestani
Medverkande: Baran Kosari, Hazan Madjooni
Musik: Ali Bahrami
Ljus: Farshid Mosadequ
Produktion: Wiener Festwochen, KunstenFESTIVALdes Art.

Amid the Clouds är en intressant poetisk uppsättning som handlar om två flyktingöden, åter igen iranska. Författaren, Amir Reza Koohestani, skrev pjäsen i samarbete med Royal Court Theater i London och det märks på den djärva moderna formen: en man och en kvinna som under långa samtal framför sina repliker rakt ut mot åskådarna utan att vidröra varandra. Vatten i ett kar är ett viktigt element i scenografin.

Pjäsen framförs på farsi med engelsk textning. Det blir mycket text, snabbt projicerad på en textskärm längst bak och eftersom jag inte förstår ett ord av parsi gick nästan hela min uppmärksamhet åt till att läsa den engelska översättningen och ibland missade jag även denna eftersom texten rann förbi med stor hastighet. Min simultankapacitet är inte den bästa och därför missade jag mycket av spelet. Jag hade hellre velat haft tillgång till den här texten, eller ett sammandrag av den i förväg så att jag hade kunnat läsa på.

Men jag förstod att det fanns inte bara djupt allvar utan också humor i det som sades eftersom språkkunnigt folk i salongen skrattade hjärtligt ibland.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: