Har kvinnan själ?

[060906] Vid kyrkomötet i Nicea 325 fastslogs att även kvinnan har en själ och drygt 250 år senare, vid kyrkomötet i Macon år 585 kom man fram till att kvinnans själ, liksom mannens, var odödlig. Men när skall alla kvinnor själva tro detta?

En kvinna vars bäst före datum gått ut är ett värdelöst stycke gammalt kött ifall hon inte har makt eller är rik. De flesta unga kvinnor känner makt över män som begär deras kroppar. Detta får många av dem att känna sig mäktiga eftersom de härskar över härskarna. Dessa kvinnor vill också gärna tro att männen även älskar deras själar, vilket de kanske också gör ibland… Först när kvinnor förlorar kroppens makt, oftast på grund av åldrande, börjar de leta efter en själ som inte är kopplad till kroppen. Men själ verkar endast de ha som fortfarande har makt; de som ännu är tillräckligt unga och de som lyckats göra karriär och på sätt skaffat sig en annan sorts makt.
Betyder det då verkligen att själ är lika med makt?
Är det makt som är själen??? Eller kan makt ge en illusion av själ??? Eller rör vi till det för oss – få människor har makt men alla har just sin alldeles egna och mycket speciella begåvning – kanske är det i stället detta som är själ.

Med mitt intellekt har jag alltid förstått att känslan ibland bedrar mig – men vad hjälper det att begripa. Enligt Voltaire är det svåraste som finns att få känsla och intellekt att kommunicera med varandra. Ändå tänker jag försöka.
Sammanfattningen av mer än trettio år tillsammans med en åtta år yngre man kan förenklat uttryckas med att jag alltid kände mig gammal.

Vad som egentligen gjorde slut på vårt äktenskap vet jag inte; var det för att vi helt enkelt tröttnade eller var det kanske så att jag kände mitt åldrande som oskönt och att X:et tyckte jag blev gammal och oattraktiv. Och vad kom i så fall först min känsla eller X:ets tyckande?
Hur det än var med det så var första frågan andra kvinnor ställde mig: ”har han träffat en yngre kvinna?” – en relevant fråga att ställa ifall kvinnan saknar själ.

Men när jag själv träffade en 26 är yngre man var det inte möjligt för mig att tro att min kropp och mitt ansikte var viktiga attribut i förälskelsen. Alla unga kvinnor är fysiskt mer attraktiva än jag. Bantning, make up, lyft etc. var meningslösa då mitt nya förhållandes fundament knappast var den fysiska attraktionen. Det min vän älskade hos mig var min alldeles egna och därmed speciella begåvning – det som jag tror kan kallas själ.

Att han dessutom fann min kropp attraktiv berodde på att han såg den med vänskapliga och kärleksfulla ögon. Vad jag menar med vänskapliga och kärleksfulla ögon beskrivs fint i följande lilla berättelse: En vän till mig intervjuade, för några år sedan människor som under förra seklet levt sina strävsamma liv i karga Bohuslän. I slutet av en av dessa intervjuer frågade han den åttio år gamla mannen vad det var hos hustrun som han föll för den där gången för sextio år sedan. Mannen såg på min vän med sina rinnande gammelmansögon och svarade: Men titta på henne då!
De flesta unga kvinnor som förälskar sig i äldre män gör det för deras begåvning, klokhet etc. – allt det man skulle kunna kalla själ – kroppen älskar de för att själen bor i den (nu bortser jag från att det även finns människor som beräknande är ute efter pengar eller en språngbreda i den egna karriären. Men det är inget som intresserar mig just nu).

Men vad var det då jag föll för hos min unge vän: den unga kroppen – kanske, men jag tror inte det, däremot är lyckan av att undervisa en ung – ännu inte fullärd och begåvat intresserad person ett slags passion.
För Sokrates var den högsta kärleken den icke-fertila kärleken mellan en lärare och hans adept – den som sedan kom att kallas för platonisk kärlek. Den platoniska kärleken leder inte till fysiska barn (som t.ex. i kärleken mellan två människor av samma kön eller en inte längre fertil kvinna och en man) men väl till andliga- intellektuella- eller idébarn. Sexuell kontakt kan visserligen förekomma men det är inte den bärande känslan.

Men att kvinnan har en själ utesluter på inga vis kroppen. Jag tror människan utvecklas bäst om det råder balans mellan kropp, själ och intellekt
Min unga son har en vältränad och vacker kropp, som naturligtvis är honom till stor glädje och nytta, men han både känner och vet att det viktigaste som han har finns inuti den; själen och intellektet – jag önskar alla kvinnor samma vetskap och känsla.
Kom ihåg att: ”Black is Beautiful” blev verklighet först när de färgade själva såg sin egen skönhet!

Fråga som kan driva mig till vansinne är: Är det jag eller världen som är vansinnig. Einstein

▪ Pia Olenborg
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: