SOLAR PLEXUS

[061014] Premiär på Teater Trixter 2006-10-13
Samproduktion mellan Teater Trixter, Studio Oscuro, Studio Elmad Eldin, Kairo och Creative Forum for Independent Theater Groups, I-ACT, Alexanderia
Idé, Regi, Scnografi, Ljus Charlie Åström
Musik BjörnKnutsson
På scen Ramadan Khater, Phax Ahamada

Solar Plexus är som namnet antyder en mimisk föreställning med utgångspunkt från boxning. Det vill säja helt mimad är den inte. Det talas (och hostas) så att det väller över en, fast man inte förstår ett jota. Det tycker jag är synd. Sufisk poesi av Ibn El Farad förekommer. Den borde vara värd att inte bara lyssna till på arabiska utan också förstå på svenska.

Nu finns det å andra sidan en hel del poesi i resten av denna fina föreställning som regisserats av Charlie Åström, grotesk, komisk, rörande, barnslig, aldrig särskilt farlig. Någon knytnäve i magen upplevde jag den inte som.

Däremot en uppvisning av två utomordentligt skickliga aktörer. Phax Ahamada, en man om vilken man kan använda ordet bjässe, men smidig och dansant som en elefant i en tecknad film av Walt Disney Och minst lika uttrycksfull och rolig.

Hans partner på scenen: Ramadan Khater, skulle också kunna komma från en tecknad film, en sådan där jordekorre (?). Han sågs faktiskt senast i Göteborg i Eva Bergmans egyptiska uppsättning av Midsommardrömmen förra dans- och teaterfestivalen. Han gör flera figurer i den här uppsättningen, som de båda herrarna fyller med värme. Våra skådisar kunde lära sig ett och annat av Ahamada och Khater.

Musiken till föreställningen är gjord av Björn Knutsson och framförs till stora delar på fiol och med ordlös sång av hans dotter Salome Kent. Det är en njutning att bara lyssna på henne.

Solar Plexus är ingen enkel föreställning. Många tolkningsmöjligheter erbjuds enligt konceptet för modern konst: bilden är bara en del av konstverket, resten skapar du själv. Jag funderar över om konstnären tar för litet ansvar för sitt verk genom att avhända sig så mycket av tolkningen?

Gamla tiders mimare, Decroux och Barrault och andra, tillhandahöll gedigna bruksanvisningar. Sådant hittar man inte i programbladet här. Your guess is as good as mine, som man säjer.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: