MIMIKRY

[061030] Av Kristina Ros
Masthuggsteatern, premiär 2006-10-13
Regi Rolf Sossna
I rollerna Helen Hansson och Helén Jonsson
Scenografi och kostym Råger Johansson
Musik Helén Jonsson

Det som främst imponerade på mig i Masthuggsteaterns nya produktion var dekoren av Råger Johansson, helt ihopkommen av tidningar, av buntar med tidningar. Den kändes väldigt aktuell denna höst, när man knappt kan ta ett steg på stan utan bli erbjuden minst en av de fyra gratistidningarna som delas ut varje dag och tidningar ligger i blöta drivor i rännstenen.

Helen Hanssons tant Maud hämtar in tidningarna varje morgon och möblerar sitt soprum med dem. Flickan Mira, Helén Jonsson, på rymmen hemifrån söker sig till henne. De två omaka kvinnorna talar om sina föreställningar om tillvaron, diskuterar de spärrar som stänger av dem, var för sig, från det riktiga livet, det som trängs inpå dem från tidningssidorna. Och den lilla pjäsen slutar snällt med att Mira vågar återvända hem, medan gamla Maud får en penna så att hon kan fortsätta att skriva i sin bok.

Pjäsen är författad av teaterns egen Kristina Ros och spelas alldeles utmärkt av de båda skådespelarna. Rolf Sossna har gjort regin, som vanligt omsorgsfull, men den här gången tycker jag att Masthuggsteatern inte känns särskilt angelägen. Jag saknar klöset. Kanske beror det på att scenografin skapade fel sorts förväntningar?

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: