[070126] Det finns en vardag och det är lätt att fastna i den. Att sluta se de vardagsmirakel som glimtar till i det snömoddigaste gråa.
Mirakel, MIRAKEL lyfter fram det omtumlande i det lilla.
Camilla Wittmoss debutbok handlar om människor och förhållanden mellan dem. Om en mamma som åker rutschkana på vårdcentralen och får en pappa och en son att ifrågasätta normer. Om två bröder som tar bilen för att handla frukost och hamnar i en nästan helig gemenskap på väg hem. Om en man som plötsligt konfronteras med sitt liv på väg till jobbet. Det handlar om tunga ämnen. Om leda, död, alkoholism, psykisk sjukdom. Men också om medmänsklighet, omtanke, kärlek och gemenskap. Och om perspektiv. Livet förändras, inte alltid till det bättre. Men det finns alltid små mirakel om man har rätt perspektiv för att se det.
Om boken inte hetat mirakel, MIRAKEL och baksidetexten inte gjort sin tolkning hade det antagligen dröjt innan jag uppfattat de små under som döljer sig i bokens 17 berättelser. Trots ledtrådarna såg jag dem knappt när jag läste texterna första gången. För mig innehöll boken rena vardagsskildringar. Det krävdes en andra genomläsning för att jag skulle börja förstå miraklen på allvar. Titeln låter små bokstäver avlösas av stora. På samma sätt skymtar jag först bokens tanke. Efter ett tag växer den och blir den fullt synlig.
Att boken är skriven på ett rakt och “vanligt” språk lyfter fram det vardagliga i det hela, vilket förstärker effekten då det oväntade gör entré. Men på samma sätt som det glimmar till av nya vändningar i tematiken skulle språket ha mått bra av fler skiftningar. Kanske särskilt mellan berättelserna. Även om karaktärerna pratar på olika sätt är grundtonen i tankar och reflektioner nästan densamma, oberoende av om berättarjaget är sju år eller sjuttio.
Camilla Wittmoss använder relativt små händelser för att peka på miraklen, som finns också då det mesta i livet är svart. Berättelsen Kärleken är ett typexempel på det. Den handlar om en stor och allvarlig händelse- en bilolycka, skriven i äkta Stig Dagerman anda. Allt är ofrånkomlig katastrof: Den sladdande bilen närmar sig barnet medan mamman som nyss gnuggat sin näsa mot den lillas går till jobbet och betjäner nästa apotekskund. Ändå finns där ett ljus. När mamman lämnat sitt påkörda barn på sjukhusbritsen kommer en stödjande hand från en främling som såg det hela. Läsaren lämnar dem sittande på en bänk i en medmänsklighet som trots den tunga sorgen värmer rakt genom sidorna.