Inte ett ord i onödan

[070208] Det skall vara en rättsmedicinare nuförtiden. Ingen deckare med självaktning klarar sig utan en sådan. Den senaste i raden av dem är Rhona MacLeod skapad av den skotska författaren Lin Anderson. Mordbrand är nummer två i, får man förmoda, en blivande lång serie böcker om henne. Den första, Nätfångst, kom för cirka ett år sedan på svenska.

I den här hittas ung flicka innebränd i ett rivningshus i Edinburgh. Rhona MacLeod kallas in från Glasgow för att hjälpa till med fallet och så är historien igång. Den innehåller lite socialt patos, lite kärlek, lite funderingar på jämställdhet eller brist på, på arbetsplatser och en tickande klocka som höjer spänningen. Det vill säga allt en deckarläsande allmänhet kan förväntas vilja ha.

Lin Anderson har skrivit för tv förr och det här känns mer som synopsen till en tv-serie än som litteratur. Kanske ska man inte förvänta sig litterära kvaliteter om man läser deckare, men det finns många exempel på att det faktiskt går att förena dessa storheter.

Mordbrand fick mig att längta efter det där mångordiga som jag ibland inte har tålamod till. ”Not a word wasted” stod det i en recension i The Scots Magazine och det är så sant som det är sagt. Här hinner man knappast förstå vad som händer ibland. Det finns ändå en inte alls oäven berättelsetråd som väntar på allt det där kringpratet som skall göra historien riktigt levande. Kanske är det en bok för stressade personer som inte orkar/hinner läsa så mycket? En anpassning till dagens hårda tempo? Förmodligen finns det en publik för den här sortens böcker men jag tillhör nog inte den även om jag kan se det praktiska i att få i mig en hel historia under en begränsad tid som till exempel en tågresa.

Om man vill läsa riktigt bra deckare som utspelar sig i Scotland så rekommenderar jag Denise Mina i stället. Hon har faktiskt till och med riktig personteckning och ett budskap som är på allvar.

▪ Siri Reuterstrand

omslag
Lin Anderson
Mordbrand
översättning: Ingela Bergdahl
Natur och kultur, 2006

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: