PRODUKTEN

[070309] Nya studion, Stadsteatern.
manus Mark Ravenhill
översättning Jonas Hassan Khemiri
regi & scenbild Emil Graffman
i rollen: Robin Stegmar

Produkten på Stadsteatern studio är en föreställning som jag tycker att många ska se. Dels är det en skickligt föredragen monolog där Robin Stegmar får visa fram sitt varierade register.

Enligt programmet hade Mark Ravenhill skrivit rollen för sig själv och också spelat den.
Dels innehåller den underhållande texten många tänkvärdheter, mycket som man grunnat över i dessa motsättningar mellan öst och väst, som framhävs av den groteska, men ingalunda fantastiska, formen.

Produkten handlar om en filmproducent som vill sälja en idé till en skådespelerska. Hennes accept är nödvändig för att han ska få göra filmen. Man behöver ett tungt namn i rollistan. Det är en kärlekshistoria mellan en muslim och en vit kvinna som hamnat bredvid varandra i ett flygplan och hon upptäcker att han har en kniv med sig och en bönematta.

Kniven och bönemattan symboliserar de motsättningarna som präglar förhållandet mellan öst och väst: våld och religion. Producenten gör sitt bästa för att berätta filmens innehåll – med utvikningar och detaljer – på ett så fängslande sätt som möjligt. Våldspornografi och vanlig porr, rinnande sädesvätska och sprutande blod, inga schabloner utelämnas.

På detta sätt visar oss författaren våra fördomar och korttänkta föreställningar i överdrifternas skrattspegel. Det finns inga enkla sanningar.

Man skulle kanske kunna invända att Produkten är en aning för välgjord, något för väl oljad och slipad. Ravenhill som debuterade med den omtalade Shopping and fucking har lärt sig sitt yrke. Å andra sidan, budskapet tjänar på tydligheten.

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: