LILLA LIVET

[070311] Stadsteatern, Stora scenen
Manus Sofia Fredén
Regi Alexander Öberg
Scenografi & kostym Zofi Nilsson
I rollerna Carina M Johansson, Lasse Beischer, Lisa Lindgren, Mats Blomgren, Johanna Zandén, Emelie Jonsson, Kristian Lima de Faria, Åsa-Lena Hjelm m.fl.
Musiker Matti Ollikainen

Sofia Fredéns komedi Lilla livet är det intressantaste programmet hittills under Anna Takanens första år på Stadsteatern. Lilla livet gråter och sparkar i en brun papperskasse som vandrar som en stafett mellan ministern Carina M Johansson, hennes före detta älskare stadsplaneraren Lasse Beischer, ministerns dotter Emilie Jonsson, den arbetssökande Lars med de utstående tänderna, Mats Blomgren för att till slut hamna hos dotterns lesbiska väninna, Johanna Zandén, som ställer bort lilla livet bland soporna.

Städpersonalen, var inte den från Afrika? Lilla livet måste finnas i Afrika och folket beger sig iväg dit för att söka efter det. Och hittar det. Och många flera dessutom. Fler små liv än de kan ta med sig hem till det blågula land som deras färggrant symbolfyllda kläder berättar om.

Social satir och fantasifylld burlesk som når sin höjdpunkt när postkassörskan Åsa-Lena Hjelm utför en förförisk striptease och belönas med applåder för öppen ridå. Mats Blomgrens berättelse om livet som sexslav är ett annat uppskattat inslag i samma stil.

Men i botten ligger barnens situation i vårt moderna samhälle, ett slags kärleks-hat som kan fylla en inför anhopningen av barnvagnar på bussen och vagnen och på kaféerna. Sällan har man blivit så medveten om fertiliteten som nu. Och mammorna förefaller att vara så unga och säjs inte vilja bli vuxna. Vem ska då trösta Knyttet?

Eller är det alldeles obefogad ångest? Har barnen någonsin haft det så väl förspänt som nu? Men samtidigt lider ju mängder av barn i tredje världen av en vidrig nöd under sina korta plågsamma liv.

Sofia Fredéns pjäs har ett friskt bett och replikerna är många gånger roliga one-liners som ensemblen skickligt sätter dit. Lasse Beischer är rolig som vanligt och en som plockar hem poänger är Kristian Lima de Faria som bartender och socialsekreterare. (2 roller)

För regins svarade Alexander Öberg och han hade fått bra fart på första akten som ingav goda förhoppningar. Dessa tyckte jag inte infriades under andra akten som blev seg. Där var det roligaste faktiskt de ovan nämnda kostymerna av Zofi Nilsson. Kanske tålde inte uppslaget att vridas och vändas så många gånger?

/Åke S Pettersson

▪ Åke S Pettersson
Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: