Initierat om utanförskap

[070315] Den här kvinnan vet vad hon pratar om. Annika Sjögrens debut är en berättelse som känns välresearchad och kommen ur hjärtat. Kanske är det lite väl mycket av en trött skolfrökens klagan över människans alla sätt att göra fel mot varandra, men ibland blöder även mitt hjärta för personerna i boken.

Ibland känns det att någon burit en historia länge när deras debut kommer. Där ingen vind blåser är en debutroman i kriminalgenren. Författaren Annika Sjögren har tidigare publicerat ett antal kriminalnoveller och kåserier. Hon arbetar som lärare på lågstadiet och man anar djupt kända egna erfarenheter och kanske en typisk lärarfrustration över sakernas tillstånd i den här mörka historien om utanförskap och mobbing. Annika Sjögren har en mission och den lyser igenom lite för mycket, men det är en väl sammansatt historia hon levererar.

Den sammanhållande tråden är Sandra som försvinner när hon är ute och säljer kakor till förmån för en skolresa hennes klass skall göra. Sandra är klassens ledargestalt och ingen trevlig tjej alls.
Sakta får vi veta vad som hänt henne genom olika personers egna berättelser, kapitel för kapitel. Vi får följa dem i nutid och ibland i dåtid. För här är det tydligt hur dåtiden präglar människor. I början för står man inte alls hur de olika personernas liv hänger ihop, men de olika ödena möts i slutet av boken och bitarna faller på plats. Kanske hade historiens trovärdighet mått bra av att allt inte fallit så helt på plats. Livet är ofta mer fullt av lösa trådar än romanerna. I verkligheten är våld ofta mer slumpmässigt, även om det förflutna (som här) förstås spelar en stor roll där också.

Här vävs frågor om vad som är en god förälder ihop med mobbing och tonårsproblem. Lite känns boken som ett underlag för debatter i skolan. Alltså på det där lite tråkiga sättet som en del texter man fick läsa innan man skrev uppsats och förväntades skriva en egen mobbinghistoria eller komma med käcka förslag på hur man skulle kunna lösa den här sortens problem.
Bitvis glimtar den dock till och man grips framför allt av den sjukskrivna lärarinnan och hennes liv. Framtiden lär utvisa om Annika Sjögren hade mer än en historia i sig som ville berättas.

▪ Siri Reuterstrand

omslag
Annika Sjögren
Där ingen vind blåser
Ordfront 2007

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: